100 г кукурудзяної крупи 250 г некислої сметани 300 мл молока 100 мл води 250 г підчеревини з м’ясним прошарком 1 цибулина 250 г бринзи 40 г вершкового масла сіль
Для баношу обов’язково беріть домашню некислу сметану, якщо такої немає, краще візьміть вершки жирністю 20 %. Крупу треба сипати потроху й постійно мішати. Якщо крупи все ж забагато, то долийте молока. Підчеревину беріть із кількома прошарками м’яса, а бринзу можна брати овечу.
Налийте у каструлю воду та доведіть до кипіння. Влийте молоко, сметану та сіль. Знову доведіть до кипіння. Помішуйте.
Постійно помішуючи, всипте кукурудзяну крупу й варіть до готовності приблизно 15 хвилин на слабкому вогні. Не припиняйте мішати. Якщо рідини мало, то додайте ще трохи молока чи води.
Коли банош уже готовий, додайте вершкове масло, зніміть із вогню та збийте дерев’яною ложкою.
Наріжте підчеревину на шматки та підсмажте на сухій пательні. Коли сало витопиться й підрум’яниться, додайте нарізану цибулину і смажте до золотистого кольору.
Бринзу розімніть виделкою чи перекрутіть на м’ясорубці, якщо вона тверда. Але краще брати зовсім свіжу молоду та вологу бринзу з вершковим смаком.
Готовий банош викладіть у тарілку, притрусіть шкварками і шматочками бринзи.