Обчищену картоплю відварюють, протирають крізь сито, додають картопляний крохмаль, сирі яйця, сіль і все разом добре змішують. Підготовлену картопляну масу кладуть довгою смужкою на вологий рушник, на картоплю кладуть начинку, згортають рулетом і викладають на змащений жиром лист швом донизу. Поверхню завиванця змащують сметаною, посипають сухарями і запікають. Завиванець нарізують порціонними кусками і при подачі на стіл поливають сметаною.
На 1 кг картоплі — 1 яйце, З чайні ложки картопляного крохмалю, по 1 ст. ложці сухарів, жиру і сметани.
Приготування м'ясної начинки.
М'ясо промивають, видаляють кістки, одержану м'якоть нарізують кубиками, тушкують до готовності, пропускають через м'ясорубку і заправляють злегка підсмаженою січеною цибулею і перцем.
Для начинки — 250 г м'яса, 1 цибулину, 1 ст. ложку жиру, 4 горошини чорного перцю.
Приготування начинки з грибів.
Промиті сушені гриби варять до готовності, дрібно січуть, заправляють злегка підсмаженою січеною цибулею, додають сухарі, мелений перець, сіль, дрібно нарізану зелень петрушки і все добре змішують.
Для начинки — 40 г сушених грибів, 1,5 цибулини, 1 ст. ложку жиру, 0,5 склянки мелених сухарів, 1 ст. ложку дрібно нарізаної зелені петрушки. З горошини чорного перцю.
Приготування начинки з сиру.
Сир розтирають і добре змішують з сирими яйцями і цукром.
Для начинки: 200 г сиру, 1 яйце, 1 ст. ложку цукру.
Приготування начинки з гороху.
Зварений горох пропускають крізь м'ясорубку і заправляють злегка підсмаженою цибулею, перцем і сіллю.
Для начинки — 1 склянку гороху, 1,5 цибулини, 2 ст. ложки жиру, 3 горошини чорного перцю.