Перебрані і добре промиті сушені фрукти і ягоди заливають водою, кладуть мед або цукор, закривають щільно покришкою і варять 3—4 години. Коли фрукти і ягоди стануть м'якими, узвар ставлять у холодне місце для охолодження і настоювання.
На і склянку меду або цукру - по 100 г сушених груш, яблук, вишень, слив, 50 г родзинок і 1 л води.
УЗВАР З ЯБЛУК І ЖУРАВЛИНИ
Журавлину перебирають і промивають, кладуть у каструлю, видавлюють сік, а вижимки заливають водою, дають добре прокипіти і проціджують відвар. Обчищені яблука нарізують великими кубиками.
У проціджений журавлиновий відвар кладуть цукор, проварюють, кладуть підготовлені яблука, варять до готовності, змішують з соком і ставлять у холодне місце для остигання.
На 500 г свіжих яблук - 3/4 склянки журавлини, 1 склянку цукру, 2—2,5 склянки води.
УЗВАР З ЧОРНИЦЬ
Чорниці перебирають, промивають, заливають холодною водою, доводять до кипіння, додають цукру, добре проварюють і ставлять у холодне місце для остигання.
На 500 г чорниць — 3/4 склянки цукру, 3 склянки води.
УЗВАР З ЯБЛУК
Яблука обчищають від шкірочки, видаляють серцевину, дрібні розрізують на дві частини, а великі — на чотири, кладуть у гарячу воду, додають цедру цитрини і варять до готовності. Після цього яблука виймають з відвару і перекладають в іншу посудину. Цукор заливають відваром від яблук, дають прокипіти, заливають зварені яблука і дають остигнути.
На 500 г свіжих яблук — 1 склянку цукру, 2 склянки яблучного відвару і 4 склянки води для варіння яблук.
УЗВАР ІЗ СЛИВ І ЯГІД
Сливи перебирають, видаляють кісточки і кладуть у каструлю. До слив додають перебрані і промиті вишні та малину, пересипають цукром, заливають водою, накривають покришкою і варять в духовці 40—50 хвилин. Після цього каструлю з ягодами ставлять у холодне місце для остигання.
На 300 г свіжих слив, малини і вишень 3/4 склянки цукру, 2 склянки води.