Кутя — головна ознака різдвяного столу. Ті варили врочисто, і до цього готувалися заздалегідь: у ступці товкли дорідну пшеницю, у макітрі терли мак, вносили мед, лущили горіхи, перебирали родзинки. Куті готували багато (цілу велику макітру), щоб вистачило на три дні свят.
На лаву під образами клали жмут сіна, одягали рукавиці, брали горщик з кутею, ставили на сіно, примовляючи при цьому: «Іде кутя до покутя, кво, кво, кво».
Перед тим, як ставити кутю на стіл, хазяїн виносив кутю надвір і кликав: «Морозе, морозе, іди до нас кутю їсти». Кутею закінчували вечерю і вже більше не пили води, щоб влітку під час жнив не хотілося пити.
Гарну, добірну й чисту пшеницю висушити в теплій печі чи духовці. Коли пшениця просохне, скропити її водою, висипати у торбинку, зав'язати й бити її зверху макогоном, аж поки стане лущитися шкірочка. Можна варити пшеницю в природному стані, але вона буде довше варитися. Потім пшеницю треба помити, залити водою, залишити на ніч. Варити пшеницю на легкому вогні 3 години, час від часу помішуючи, щоб не пригоріла. Пшеницю, яка загусає, під час варіння можна доливати водою. Мак ошпарте двічі-тричі водою, а тоді розітріть у макітрі до білого. Мед або цукор закип'ятіть з водою чи розчиніть в узварі. Зварену пшеницю заправте маком, розчиненим медом або цукром, січеними горіхами та родзинками. Не треба одразу заправляти всю пшеницю, бо незаправлена вона довше стоїть. Варену пшеницю і заправу зберігайте в холодному місці до наступного дня.
На 2 склянки пшениці — 8 склянок води, 1 склянку меду, жменю родзинок, 1/2 склянки подрібнених горіхів, 1 склянку маку.