Тут Food - Сайт о питании, кулинарии и диетах. Кулинарные рецепты. КУТЯ
Рецепты
Меню сайта


Категории
Первые блюда [100]
Вторые блюда [333]
Напитки [29]
Закуски [132]
Несладкие мучные блюда [30]
Сладости [206]
Заготовки [898]


Форма входа



Друзья сайта
-


Наш опрос
Ваш возраст
Всего ответов: 428


Приветствую Вас, Гость · RSS 26.11.2024, 04:56
Главная » Кулинарные рецепты » Украинская кухня » Сладости

Поиск

Получены официальные доказательства, свидетельствующие о непосредственном влиянии питания родителей на здоровье детей и их будущую жизнь
Ученые выяснили новейший метод борьбы с избыточным весом
На чем нельзя экономить
Чем ближе питейное заведение к жилью, тем больше шансов стать алкоголиком: результат исследования


КУТЯ


Кутя — головна ознака різдвяного столу. Ті варили врочисто, і до цього готувалися заздалегідь: у ступці товкли дорідну пшеницю, у макітрі терли мак, вносили мед, лущили горіхи, перебирали родзинки. Куті готували багато (цілу велику макітру), щоб вистачило на три дні свят.

На лаву під образами клали жмут сіна, одягали рукавиці, брали горщик з кутею, ставили на сіно, примовляючи при цьому: «Іде кутя до покутя, кво, кво, кво».

Перед тим, як ставити кутю на стіл, хазяїн виносив кутю надвір і кликав: «Морозе, морозе, іди до нас кутю їсти». Кутею закінчували вечерю і вже більше не пили води, щоб влітку під час жнив не хотілося пити.

Гарну, добірну й чисту пшеницю висушити в теплій печі чи духовці. Коли пшениця просохне, скропити її водою, висипати у торбинку, зав'язати й бити її зверху макогоном, аж поки стане лущитися шкірочка. Можна варити пшеницю в природному стані, але вона буде довше варитися. Потім пшеницю треба помити, залити водою, залишити на ніч. Варити пшеницю на легкому вогні 3 години, час від часу помішуючи, щоб не пригоріла. Пшеницю, яка загусає, під час варіння можна доливати водою. Мак ошпарте двічі-тричі водою, а тоді розітріть у макітрі до білого. Мед або цукор закип'ятіть з водою чи розчиніть в узварі. Зварену пшеницю заправте маком, розчиненим медом або цукром, січеними горіхами та родзинками. Не треба одразу заправляти всю пшеницю, бо незаправлена вона довше стоїть. Варену пшеницю і заправу зберігайте в холодному місці до наступного дня.

На 2 склянки пшениці — 8 склянок води, 1 склянку меду, жменю родзинок, 1/2 склянки подрібнених горіхів, 1 склянку маку.


Похожие рецепты:


Если вы не нашли по этим ссылкам подходящего рецепта, попробуйте нажать здесь: кутья, кутя




Категория: Сладости | Добавлено 05.11.2014
Просмотров: 654 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0

Оставить комментарий по материалу: "КУТЯ"

КУТЯ"

avatar
Сайт управляется системой uCozЯндекс.Метрика