Картоплю обчищають, промивають, варять, обсушують і гарячою протирають крізь сито або пропускають через м'ясорубку. В протерту картопляну масу додають жовтки, перець, сіль, січені і злегка підсмажені разом з цибулею варені гриби і картопляний крохмаль. Всю масу добре змішують, розділяють на картопляники, обкачують у борошні, надають форми котлет, змащують яйцем, посипають сухарями і обсмажують на сковороді в добре розігрітому жирі з обох боків до рум'яного кольору. До картопляників подають грибну підливу.
Приготування підливи.
Дрібно нарізану цибулю злегка підсмажують, додають дрібно посічені варені гриби, томат-пюре і все разом знову підсмажують.
Борошно окремо підсмажують на маслі, розводять відваром від грибів і змішують з цибулею і грибами. Після цього добре проварюють і заправляють маслом і сіллю.
На 1 кг картоплі — 1 яйце, 1 цибулину, З0 г сушених грибів, І ст. ложку жиру, 1/2 ст. ложки картопляного крохмалю, 2 горошини чорного перцю, І ст. ложку пшеничного борошна, 2 ст. ложки мелених сухарів, 1,5 ст. ложки жиру для смаження. Для підливи — 10 г сушених грибів, 0,5 ст. ложки пшеничного борошна, І ст. ложку жиру, 1,5 цибулини, І ст. ложку томат у -пюре, 1,5 склянки грибного бульйону.