Мед нагрівають настільки, щоб він став рідким і в ньому могло розтопитись вершкове масло. Після цього додають цукор, сіль і розтертий імбир. Масу добре вимішують, додають збиті яйця, товчену гвоздику, натерту цедру цитрини, порошок кориці, всипають невеликими порціями борошно і замішують тісто. Добре вимішене тісто розкачують завтовшки в півпальця і з допомогою жерстяних формочок вирізують різної форми медовики, укладають їх на змащений жиром лист і випікають.
На З склянки борошна — 200 г меду, 100 г вершкового масла, 200 г цукру, 2 яйця, 0,5 цитрини, 2 чайні ложки кориці, І чайну ложку соди, 1 г імбиру, гвоздики.
Медяники — пряники, виготовлені на кип'яченому меду. Медові пряники робили у формі різних тварин — коників, зайців, бичків, півників, а також людей — панянок, козаків, вершників. Ними обдаровували дітей, посівальників на Новий рік, колядників, носили в гості як гостинці, до породіллі на одвідини, неодмінно привозили як гостинця дітям з ярмарку.