Маринад «Осінь» — це суміш подрібнених солоних овочів — огірків, томатів, цибулі та салатного перцю з додаванням спецій і маринадної заливки. Подрібнення овочів дає можливість використати всі відсортовані внаслідок будь-яких механічних пошкоджень або неправильної форми солоні овочі.
Перед подрібненням солоні овочі вимочують протягом 3—4 год у холодній чистій воді, потім нарізають кусочками розміром до 0,5 см. На м'ясорубці подрібнювати овочі не рекомендується, тому що можуть бути великі втрати соку.
Після стікання рідини нарізані овочі кладуть в емальований таз, додають сіль за смаком і нагрівають до кипіння при постійному перемішуванні.
Співвідношення нарізаних овочів при змішуванні на одну банку місткістю 0,5 л, г: огірків — 200, томатів зелених—100, цибулі — 50, перцю солодкого червоного і зеленого — 50.
Масу знімають з вогню і додають до неї розтерті в порошок прянощі і маринадну заливку, після чого все добре перемішують.
На одну банку місткістю 0,5 л треба додати 0,5 г кориці і по 0,25 г перцю запашного, гіркого і гвоздики.
Рецептура маринадної заливки на одну банку місткістю 0,5 л, г: оцту 6 %-ного — 75—80 і цукру — 25 г.
Гарячу суміш розфасовують у банки місткістю 0,5 л, накривають лакованими кришками і стерилізують при температурі 75—80 °С протягом 20—25 хв.