Свіжу сметану змішують з пшеничним борошном і кип'ятять на легкому вогні, весь час помішуючи, щоб не пригоріла. Коли сметана загусне, її охолоджують, додають розтерті з цукром жовтки і збиті в піну білки. Все добре змішують, викладають у змащений холодним вершковим маслом сотейник або каструлю і запікають в духовці.
Подають на стіл з варенням або цукром.
На 2 склянки сметани — 5 яєць, 2 ст. ложки пшеничного борошна, 1 склянку цукру.
ПІННИК ШОКОЛАДНИЙ
Картопляне або пшеничне борошно, цукор і розтертий шоколад розмішують з вершковим маслом і розводять, потроху мішаючи, теплим молоком. Масу ставлять на слабкий вогонь і, весь час помішуючи, дають їй загуснути. Коли маса загусне, її знімають з плити, остуджують, кладуть збиті з 1 чайною ложкою цукру жовтки і збиті в піну білки, обережно перемішують, викладають у змащену маслом форму і ставлять на 20 хвилин в духовку (температура помірна).
Коли пінник зарум'яниться і підніметься, його подають на стіл прямо з формою. До пінника подають вершки.
На З склянки молока — по 4 ст. ложки картопляного або пшеничного борошна, розтертого шоколаду і цукру, 1 ст. ложку вершкового масла в масу і 1 ст. ложку вершкового масла для змащування форми, 6 яєць.
ПІННИК ІЗ СМЕТАНИ ТА ЗБИТИХ ВЕРШКІВ
Сметану збивають в піну, поступово додаючи яєчні жовтки, пшеничне борошно, ваніль і цукор. В кінці збивання в цю масу додають збиті в піну білки, викладають у форму і запікають в духовці. Пінник подають на стіл із збитими вершками.
На 2 склянки сметани — 6 яєць, 2 ст. ложки пшеничного борошна вищого гатунку, 1/4 палички ванілі або пучку ваніліну, 4 ст. ложки цукру.
Для збитих вершків — 1 склянку вершків, 2 ст. ложки цукрової пудри.