500 г вишні, 500 г білого винограду без кісточок, 700 г цукру, 5 г ванільного цукру, 1—2 г лимонної кислоти, 500 мл води
Ягоди винограду промити, обсушити, викласти в друшляк і бланшувати в окропі 1 хв, після чого покласти в холодну воду й дати рідині стекти. Вишню вимити, обсушити, вийняти кісточки, змішати з виноградом. З води й 500 г цукру приготувати сироп. Виноград і вишні залити доведеним до кипіння сиропом, накрити кришкою й залишити на 8—9 год. Потім проварити ягоди протягом 10—15 хв на слабкому вогні й залишити до повного остигання. Остиглу масу знову поставити на вогонь і проварити протягом 20 хв за сильнішого кипіння. Зняти з вогню, усипати решту цукру, перемішати до його повного розчинення, залишити на 8 год. Потім додати у варення лимонну кислоту, ванільний цукор і проварити на більш сильному вогні ще 20 хв. Гаряче варення розкласти в стерилізовані банки, закрутити, перевернути й остудити.