1 кг слив, 50 г зелені кінзи, 30 г часнику, 30 мл 9 %-ного оцту, 15—20 г цукру, 8—10 г солі, 5 г меленого коріандру, щіпка меленого гострого перцю й сушеної меліси
У слив видалити кісточки. Сливи, зелень і часник подрібнити за допомогою блендера або м’ясорубки. Довести масу до кипіння, додати сіль, цукор, спеції, тушкувати 40—50 хв після закипання. Потім влити оцет, перемішати, зняти з вогню. Соус розкласти в стерилізовані банки, закрутити й укутати до остигання.
Ткемалі зі слив і терну
1 кг слив, 300 г терну, 50 мл води, 50 г зелені кінзи, 20 г часнику, сіль і цукор до смаку
Викласти сливи й терн у сотейник, влити воду, тушкувати під кришкою до м’якості. Потім протерти крізь сито, щоб відокремити кісточки і шкірку. Додати в пюре подрібнену зелень і часник, тушкувати 10—15 хв. Усипати сіль, цукор, перемішати. За бажанням можна подрібнити масу блендером до однорідності, довести до кипіння й тушкувати ще 5—7 хв. Гарячу масу розкласти в стерилізовані банки, закрутити й укутати до остигання.