3 кг помідорів, 3 кг червоного болгарського перцю, 300 г яблук, 300 г моркви, 100 г червоного гострого перцю, 500 г часнику, по 2 пучки кропу і петрушки, 300 мл олії, сіль до смаку
Усі продукти, окрім зелені і гострого перцю, пропустити через м’ясорубку. Посолити до смаку, додати дрібно нарізаний гострий перець, олію, варити 2 год. За 20—25 хв до закінчення варіння додати нарізану зелень. Готову аджику розкласти в банки, зберігати в холодильнику.
Аджика по-вірменськи
5 кг стиглих помідорів, 1 кг часнику, 500 г гострого стручкового перцю, сіль
Помідори, часник і перець пропустити через м’ясорубку, додати сіль, перемішати і залишити в емальованому посуді на 10—15 днів, щоб аджика перебродила. Щодня її потрібно перемішувати. Готову аджику розкласти в банки, накрити кришками й зберігати в холодильнику.
Аджика абхазька суха
25 стручків гострого перцю, 2—3 головки часнику, 1 ст. л. насіння пажитнику, 1 ст. л. насіння фенхеля, 1 ст. л. насіння коріандру, 1 ст. л. насіння кропу, 1 ст. л. кукурудзяної муки, сіль до смаку
Усі спеції (насіння пажитнику, коріандру, фенхеля і кропу) необхідно підсушити на сковороді й розтерти у ступці. Кукурудзяну муку обсмажити на сухій сковороді протягом 5 хв. Гострий перець злегка підв’ялити на сонці, почистити й нарізати тонкими кільцями. Часник почистити, розтерти у ступці разом із перцем і сіллю до однорідної маси. Додати муку, розтерті прянощі і добре перемішати. Зберігати аджику в закритому посуді в холодильнику.
Аджика червона грузинська
1 кг червоного гострого перцю, 200 г почищених волоських горіхів, 300 г часнику, 50—70 г насіння коріандру, 100 г хмелі-сунелі, трохи молотої кориці, 300—400 г солі
Гострий червоний перець замочити на 1 год. Потім нарізати, додати горіхи, часник, коріандр, хмелі-сунелі, корицю і сіль. Пропустити 3—4 рази через м’ясорубку з дрібною решіткою. Зберігати за будь-якої температури в закритому посуді.
Аджика з хроном
2 кг помідорів, 300 г кореня хрону, 100—200 г часнику, 1 ст. л. 9 %-го оцту, сіль до смаку
Хрін почистити, помити, подрібнити в блендері або пропустити через м’ясорубку. Помідори помити й разом із часником пропустити через м’ясорубку. Додати хрін, оцет, сіль, ретельно перемішати. Аджику розкласти в стерилізовані банки. Зберігати в холодильнику.
Аджика домашня
2,5 кг помідорів, 1 кг моркви, 1 кг червоного болгарського перцю, 2 стручки гострого перцю, 3—4 головки часнику, 1 склянка олії, 8 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі
Усі овочі (окрім часнику і гострого перцю) пропустити через м’ясорубку. Додати олію, цукор, сіль. Суміш покласти в емальовану каструлю й тушкувати, помішуючи, 1 год. Зняти з вогню, остудити. Потім додати пропущений через прес часник і подрібнений гострий перець. Холодну аджику розкласти в стерилізовані банки, закрити поліетиленовими кришками. Зберігати у холодильнику.
Аджика сибірська
3 болгарських перці, 3 гострих перці, 3 головки часнику, 1 пучок кінзи, 200 г томатної пасти, 100 мл олії, 1,5 ст. л. 9 %-го оцту, сіль до смаку
Перець, часник і кінзу пропустити через м’ясорубку. Додати томатну пасту, олію, оцет і сіль, ретельно перемішати. Зберігати в холодильнику в закритих баночках. Вихід готового продукту — близько 0,5 л.
Аджика по-київськи
5 кг стиглих помідорів, 1 кг болгарського перцю, 1 кг яблук, 1 кг моркви, 400 мл олії, 8 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 2 ст. л. молотого гострого перцю
Усі овочі пропустити через м’ясорубку (помідори краще очистити від шкірки). Додати олію, цукор, сіль, мелений перець і варити 2—5 год (до потрібної консистенції). Готову аджику розкласти гарячою в стерилізовані банки, закатати й закутати.
Аджика із болгарського перцю
2 кг болгарського перцю, 150 г гострого перцю, 200 г часнику, 200 мл 9 %-го оцту, 2 ст. л. солі, 8 ст. л. цукру, спеції до смаку
Видалити насіння у перцю, очистити часник. Пропустити часник і перець через м’ясорубку. Додати сіль, цукор, оцет і спеції, ретельно перемішати. Готову аджику розкласти в стерилізовані банки, закрити кришками. Зберігати в холодильнику.
Аджика із болгарського перцю з селерою
500 г червоного болгарського перцю, 500 г червоного гострого перцю, 100 г часнику, 250 г зелені кінзи, 150 г зелені базиліку, 150 г зелені селери, 250 г зелені петрушки, 250 г зелені кропу, 2 ст. л. шафрану, 2 ст. л. молотого коріандру, 2 ст. л. хмелі-сунелі, сіль до смаку
Болгарський і гострий перець промити, видалити плодоніжку, очистити від насіння. Часник очистити. Зелень промити й обсушити. Підготовлений перець разом із зеленню і часником пропустити через м’ясорубку, перемішати. Додати шафран, коріандр, хмелі-сунелі і сіль, ретельно перемішати. Готову аджику розкласти в банки, закрити кришками й зберігати в прохолодному місці.
Аджика з яблуками
500 г болгарського перцю, 150 г гострого перцю, 400 г помідорів, 300 г моркви, 300 г кореня петрушки, 300 г яблук, 300 г часнику, 200 мл 9 %-го оцту, 2 ст. л. томатної пасти, 100 г сухої гірчиці, сіль до смаку
Усі овочі та яблука промити, почистити й нарізати великими шматками. Пропустити через м’ясорубку з дрібною решіткою, додати оцет, томатну пасту, гірчицю і сіль до смаку, ретельно перемішати. Аджику розкласти в банки й закрити капроновими кришками. Зберігати в холодильнику.
Аджика із зелених яблук
1 кг зелених яблук, 1 кг болгарського перцю, 2,5 кг помідорів, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 200 г часнику, 2 стручки гострого перцю, 200 мл олії, 4 ст. л. цукру, сіль до смаку
Яблука і перець очистити від насіння. Усі продукти (окрім часнику і гострого перцю) пропустити через м’ясорубку. Овочеву масу викласти в каструлю, варити 45 хв. Додати дрібно нарізаний часник, гострий перець, олію, цукор, сіль, перемішати і варити 10 хв. Гарячу аджику розкласти в стерилізовані банки й закатати.
Аджика із груш
1 кг груш, 1 кг болгарського перцю, 1 кг помідорів, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 150 г часнику, 200 мл олії, 100 мл 9 %-го оцту, 3—4 ст. л. цукру, 3 ст. л. солі
Перець, помідори, моркву, цибулю і груші промити, вичистити плодоніжки й насіння, нарізати невеликими шматками. Пропустити підготовлені продукти через м’ясорубку з дрібною решіткою. Отриману масу викласти в каструлю, додати олію, цукор, сіль, перемішати. Варити на слабкому вогні, помішуючи, 30 хв від моменту закипання. Додати пропущений через прес часник, оцет, варити іще 5 хв. Одразу розкласти в стерилізовані банки, закатати й перевернути. Можна зберігати за кімнатної температури.
Аджика з аґрусу з часником
1 кг недозрілого аґрусу, 300 г часнику, 10 стручків гострого перцю, 1 ст. л. солі, 1 ст. л. молотого коріандру
Усі інгредієнти помити, почистити й пропустити через м’ясорубку. Додати сіль і коріандр, перемішати. Розкласти аджику в чисті сухі банки, закрити звичайними капроновими кришками. Зберігати в прохолодному місці.
Аджика із гарбуза
300 г м’якоті гарбуза, 200 г болгарського перцю, 1 кг помідорів, 200 г яблук, 1—2 головки часнику, 1—2 стручки гострого перцю, 100 мл олії, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі, 30 мл 9 %-го оцту
Усі овочі та яблука почистити, у яблук і перцю видалити насіння. Пропустити всі продукти (окрім часнику) через м’ясорубку. Уварювати 1—1,5 год на слабкому вогні (до потрібної консистенції). Додати олію, цукор, сіль, часник, варити 5 хв. Влити оцет і нагрівати ще 2 хв. Гарячу аджику розкласти в стерилізовані банки, закатати, перевернути й закутати до охолодження.
Аджика для дітей з яблуками і горіхами
500 г яблук, 500 г болгарського перцю, 500 г моркви, 250 г кореня пастернаку, 150 г почищених волоських горіхів, 250 г часнику, 5 л томатного соку, 500 мл олії, зелень петрушки і кропу, сіль
Яблука, болгарський перець, моркву, корінь пастернаку і часник почистити. Разом із волоськими горіхами двічі пропустити через м’ясорубку. Додати томатний сік, варити 4 год. Влити олію, варити ще 2 год. Додати дрібно нарізану зелень петрушки і кропу, сіль. Готову аджику розкласти в стерилізовані банки, закатати.
Аджика із кабачків і помідорів
3 кг кабачків, 1,5 кг помідорів, 500 г болгарського перцю, 500 г моркви, 5—6 головок часнику, 200 мл олії, 100 мл 9 %-го оцту, 4 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 2,5 ст. л. молотого гострого перцю або свіжий гострий перець до смаку
Кабачки і моркву почистити, у перцю видалити насіння. Пропустити через м’ясорубку разом із помідорами (с них можна зняти шкірку). Додати олію, цукор, сіль, гострий перець, варити 35—40 хв. Додати пропущений через прес часник, варити іще 5 хв. Влити оцет, варити 2—3 хв. Гарячу аджику розкласти в стерилізовані банки, закатати й закутати до повного охолодження.
Аджика кабачкова
3 кг кабачків, 4—5 болгарських перців, 2 стручки гострого перцю, 200 г часнику, 250 г томатної пасти, 200 мл олії, 150 мл 9 %-го оцту, 8 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі
Овочі пропустити через м’ясорубку. Томатну пасту змішати з олією, цукром і сіллю, додати до овочів, перемішати, довести до кипіння і варити 25—30 хв. Влити оцет, проварити іще 5 хв. Гарячу аджику розкласти в стерилізовані банки й закатати.
Гостра зелена аджика
300 г зеленого гострого перцю, 50 г почищених волоських горіхів, 2 головки часнику, по 1 пучку петрушки і кінзи, 1 ст. л. прованських трав, 1 ч. л. солі
Зелений перець помити, почистити від насіння і плодоніжки. Перець, горіхи, часник і зелень подрібнити блендером до однорідності. Додати прованські трави, сіль, ретельно перемішати. Готову аджику викласти в стерилізовані банки, закрити кришками. Зберігати в прохолодному місці.
Аджика з винним оцтом
2 кг помідорів, 3 кг болгарського перцю, 2 стручки гострого перцю, 150 г часнику, 2 ст. л. цукру, по ½ пучка зелені петрушки і селери, 1 ст. л. винного оцту, сіль
Помідори очистити від шкірки, пропустити через м’ясорубку. Пюре із помідорів викласти в каструлю, довести до кипіння, варити 8—10 хв. Болгарський і гострий перець очистити від насіння і разом із часником пропустити через м’ясорубку. Додати цукор і сіль. Отриману суміш додати до помідорної маси, варити 10 хв. Зелень дрібно нарізати, розтерти з оцтом, покласти в аджику, варити 1 хв. Гарячу аджику викласти в стерилізовані банки й закрити кришками.
Аджика без томатів
3 кг червоного болгарського перцю, 6 стручків червоного гострого перцю, 6 зубців часнику, 6 ст. л. цукру, 6 ст. л. солі, 100 мл 9 %-го оцту, 100 мл води
Усі овочі пропустити через м’ясорубку. Додати цукор, сіль, оцет, воду, ретельно перемішати. Аджику розкласти в стерилізовані банки й зберігати в холодильнику.
Аджика без томатів гостра
800 г червоного болгарського перцю, 200 г гострого перцю, 100 г часнику, 1 ст. л. 9 %-го оцту, 1 ст. л. солі, ½ ч. л. насіння коріандру, ½ ч. л. насіння кропу, ½ ч. л. хмелі-сунелі
У болгарського й гострого перцю видалити насіння. Перець із часником подрібнити в блендері або пропустити через м’ясорубку. Додати сіль і спеції, ретельно перемішати до утворення однорідної маси. Поставити масу на вогонь, влити оцет, довести до кипіння, але не кип’ятити. Гарячу аджику одразу розлити в банки й закрити кришками. Зберігати в холодильнику.
Аджика з баклажанів
3 кг баклажанів, 3 кг помідорів, 10 болгарських перців, 2 головки часнику, 200 мл олії, 100 мл оцту, 3 ст. л. солі, цукор до смаку
Баклажани почистити, нарізати кубиками, посолити й залишити для видалення гіркоти. Потім промити і пропустити через м’ясорубку. Помідори і перець пропустити через м’ясорубку, викласти в каструлю з розігрітою олією, довести до кипіння. Додати баклажани, тушкувати 40 хв. Потім додати подрібнений часник, оцет, сіль, цукор і варити ще 5 хв. Гарячу аджику розкласти в стерилізовані банки й закатати.
Аджика із кабачків з хроном
3 кг кабачків, 200 г кореня хрону, 2 головки часнику, 1 пучок петрушки, 200 мл олії, 10 ст. л. томатної пасти або пюре із помідорів, 4,5 ст. л. 9 %-го оцту, 3,5 ст. л. солі, 3 ч. л. молотого чорного перцю
Кабачки почистити, подрібнити в блендері, посолити, залишити на 2 години. Кабачкову масу віджати, викласти в емальований посуд, додати олію, томатну пасту, сіль і мелений перець, тушкувати близько 1,5 год. Влити оцет, додати тертий корінь хрону, пропущений через прес часник, рубану зелень петрушки, варити 10 хв. Гарячу аджику розкласти в стерилізовані банки й закатати.