Сир — 152, борошно пшеничне — 20, яйця — 1/8 шт., маса напівфабрикату — 170, маргарин столовий — 5, маса готових сирників — 150, сметана або варення — 20, масло вершкове — 5, або цукор — 10, або сметана — 20, або соус — 75. Вихід — 170/155/180/225.
Для цієї страви бажано використовувати жирний сир. Сирники готують з цукром і ваніліном і без цукру. Без цукру сирники готують з додаванням картопляного пюре, квасолі, а також якщо сир з підвищеною вологістю або кислотністю. У протертий сир додати 2/з борошна, яйця, сіль, цукор, ванілін (0,02 г на порцію, попередньо розчинити у гарячій воді). Масу добре перемішати і сформувати у вигляді биточків 1,5 см завтовщки, запанірувати у борошні, підсмажити основним способом з обох боків. Довести до готовності у жаровій шафі 5—7 хв.
Подавати сирники по 2—3 шт. на порцію на підігрітих малих столових тарілках з цукром, варенням або сметаною. Молочний солодкий соус або сметанний, або сметану подати окремо або підлити поряд з сирниками.
Сирники з сиру і картоплі
Сир — 121, картопля — 113, маса вареної протертої картоплі — 79, яйця — 1/5 шт., борошно пшеничне — 25; маса напівфабрикату — 227, кулінарний жир — 5, маса готових сирників - 200, сметана — 30 або соус — 75. В ихід - 230/275.
Варену картоплю протерти на протиральній машині, додати протертий сир, сирі яйця, сіль, 2/3 борошна і добре вимішати. Утворену масу сформувати у вигляді биточків, запанірувати у борошні, що залишилося і підсмажити основним способом. До готовності довести у жаровій шафі.
Подавати по 2—4 шт. на порцію із сметаною або сметанним соусом.
Сирники з квасолею
Сир — 61, квасоля — 40, яйця — 1/4 шт., цукор — 10, борошно пшеничне — 10, маса напівфабрикату — 170, маргарин—10, маса готових сирників— 150, масло вершкове— 10 або сметана — 20, або соус сметанний, молочний — 50. Вихід — 160/170/200.
Сир протерти, додати зварену протерту квасолю, яйця, цукор, сіль і добре перемішати. З утвореної маси сформувати сирники по 2—3 шт. на порцію, запанірувати у борошні і смажити.
Подаючи на стіл, полити вершковим маслом, сметаною, соусом молочним або сметанним.
Сирники по-київському
Сир — 91, борошно пшеничне — 16, яйця — 1/4 шт., цукор — 15, ванілін — 0,02, маса сирної маси — 130; для фаршу: варення — 20, виноград сушений (ізюм) — 10,2, маса фаршу — 20, яйця — 1/8 шт., хліб пшеничний — 10; маса напівфабрикату — 160, кулінарний жир — 15; маса готових сирників— 150, цукрова пудра — 5, сметана — 20. Вихід — 175.
У протертий сир додати яйця, сіль, борошно, ванілін, розчинений у гарячій воді. Масу перемішати і сформувати кружальця 5—7 мм завтовшки.
Приготування фаршу: підготовлений і обсушений ізюм уварити з варенням до загусання і охолодити.
На підготовлені кружальця покласти фарш, защипати краї, сформувати напівфабрикат овальної форми, змочити в яйці і запанірувати у білій паніровці.
Смажити у фритюрі протягом 2— З хв, довести до готовності у жаровій шафі протягом 5—7 хв.
Подавати сирники на підігрітій малій столовій тарілці або порціонному блюді по 2 шт. на порцію, посипати цукровою пудрою, сметану подати окремо.