1 яйце 80 г вершкового масла 40 цукру 160 г борошна сіль 1/2 ч. л. соди оцет
Для начинки:
3 великих зелених яблука 1/2 лимона 1/2 ч. л. кориці 2 ст. л. меду
Змішайте цукор та м’яке вершкове масло. Додайте яйце та сіль, збийте. Додайте борошно та погашену оцтом соду. Замісіть еластичне тісто. Покладіть до холодильника на 30 хвилин.
1 ст. л. цукру змішайте з 2 ст. л. води та варіть на помірному вогні, поки не почне темнішати.
2 яблука очистіть від шкірочки та наріжте кубиками або скибочками.
Додайте до цукру яблука та корицю. Варіть 4—5 хвилин. Треба, щоб карамель загусла, а яблука залишились трохи хрусткими, відкиньте яблука на друшляк, рідину збережіть.
Яблуко, що залишилось, очистіть, розріжте на 2 частини та видаліть серцевину. Наріжте дуже тоненькими скибочками, краще скористатися шатківницею або ножем для очищування картоплі.
Скибочки яблука полийте лимонним соком та обережно перемішайте.
Тісто дістаньте з холодильника, трохи розімніть та розкачайте на столі, обсипаному борошном. Обгорніть тісто навколо скалки та перенесіть до форми. Обріжте краї.
Ви можете сформувати пиріг із декількох частин і з’єднувати шматки вологими руками, а борти формувати з крихт тіста та зліпити їх виделкою або вологою чайною ложкою.
В декількох містах проколіть тісто виделкою та вкладіть яблука, які варилися в цукрі. Зверху вкладіть скибочки сирого яблука та змастіть карамеллю, що залишилась.
Розігрійте духовку до 180 °С. Поставте пиріг у духовку на поличку, нижчу за середню. За 30 хвилин змастіть яблука медом та випікайте до золотистого кольору ще 20 хвилин.