Для маринаду: 1 л води, 1 невелика морквина, 1 цибулина, 2—2,5 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі, 5 ст. л. оцту, 2 лаврових листки, 1—2 бутони гвоздики, 10 горошин чорного перцю, 3 горошини духмяного перцю
Печериці невеликого розміру ретельно помити, покласти в каструлю, залити достатньою для варіння кількістю гарячою води й додати лимонну кислоту. Довести до кипіння, варити 5 хв. Відкинути на друшляк, злити рідину. Розкласти печериці в підготовлені банки. Для маринаду цибулю й моркву нашаткувати, покласти в киплячу воду, додати цукор, сіль, лавровий лист, гвоздику, перець, кип’ятити 7—10 хв. Наприкінці додати оцет. Печериці залити гарячим маринадом. Банки простерилізувати, закатати й закутати, залишивши так до повного охолодження.
Мариновані печериці з овочами
1 кг печериць
Для маринаду: 500 мл води, 1—2 болгарських перці, 1 велика цибулина, 1 морквина, 2 зубці часнику, 1 ст. л. рубаної зелені кропу, 1 ст. л. солі, ½ ст. л. цукру, 2 ст. л. 6 %-го оцту, 5 ст. л. олії, 1 лавровий лист, щіпка коріандру, 4 горошини чорного перцю, 5 горошин духмяного перцю
Для маринаду у воду покласти сіль, цукор, лавровий лист, коріандр, чорний і духмяний перець, довести до кипіння. Зняти з вогню, додати нашатковані моркву, перець, цибулю, подрібнений часник і зелень, влити оцет і олію. Печериці помити, відварити у киплячій воді 5—6 хв, відкинути на друшляк. Перекласти гарячими в маринад, накрити кришкою і настоювати, поки не охолонуть. Холодні гриби розкласти в підготовлені банки, закрити поліетиленовими кришками. Зберігати в холодильнику.