100 мл молока 13 г свіжих дріжджів 80 г вершкового масла 100 г цукру засипка солі 3 жовтки
Для начинки:
2—3 яблука 2 ст. л. цукру 2 ст. л. води 1/3 ч. л. кориці
Дуже м’який та запашний, тісто казкове та готується дуже просто, його можна робити з різним варенням, абрикосами чи сливами, але начинка не може бути рідкою, треба спробувати прибрати всю зайву вологу із фруктів. У тісто не можна класти забагато борошна, воно повинне бути зовсім м’яке та навіть липнути до рук. Просто намочіть руки та працюйте з тістом далі, але не додавайте борошно.
Дріжджі розведіть в 2 ст. л. теплої (30—35 °С) води. Та залиште на 20 хвилин у теплому місці.
Підігрійте молоко та додайте масло, нарізане кубиками. Розтопіть.
2 жовтки збийте з цукром, додайте масло з молоком (кімнатної температури), дріжджі, сіль та борошно. Борошно додавайте поступово, щоб тісто не вийшло занадто крутим. Воно має бути як на бабу, тягучим та вологим. Все ретельно перемішайте та вимісіть. Накрийте плівкою та поставте в тепле місце підходити. Добре підійде духовка, розігріта до 40 °С, батарея або обігрівач. Залишіть на 1—1,5 години. Усе залежить від температури в кімнаті.
Приготуйте начинку.
Зваріть сироп з 2 ст. л. цукру та 2 ст. л. води, додайте очищені від шкірочки та нарізані шматочками яблука. Варіть на сильному вогні, щоб сік швидше уварювався, а яблука не зовсім розм’якли. Додайте корицю. Зніміть з вогню та охолодіть.
Розігрійте духовку до 180 °С. Змастіть форму для пирога вершковим маслом.
Коли тісто підійде, розподіліть його по формі та сформуйте борти. З іншої частини зробіть тоненькі ковбаски, витягуйте їх вологими руками. Намагайтесь робити їх рівномірними.
На тісто викладіть яблучну начинку та зверху зробіть сіточку. Закріпляйте тісто за допомогою води.
Збийте жовток з 1 ст. л. води та змастіть пиріг зверху.
Поставте пиріг у духовку на полицю, нижчу за середню, майже внизу.
Випікайте 30—40 хвилин. Дайте трохи охолонути та дістаньте з форми.