Підготовлене м'ясо січуть ножем або пропускають крізь м'ясорубку. Цибулю шаткують, обсмажують на маслі, вбивають в неї яйця, розмішують, смажать рідку яєчню, остуджують її і вливають у січене м'ясо. Масу січуть або пропускають крізь м'ясорубку, солять, заправляють меленим перцем, виробляють січеники, змазують їх яйцем, обкачують у сухарях і смажать на добре розігрітому маслі до готовності.
На 600 г яловичини — 2 ст. ложки вершкового масла, 4 яйця, 2 ст. ложки сухарів, 2 цибулини, 4 горошини чорного перцю.
СІЧЕНИКИ ПОЛТАВСЬКІ
М'ясо двічі пропускають через м'ясорубку, додають дрібно посіченого сала й часнику, меленого перцю, солі і все добре перемішують, підливаючи потроху води для надання січеникам соковитості.
3 цього м'ясного фаршу виробляють січеники (по 2 шт. на порцію), обкачують у сухарях і смажать до готовності на смальці.
Картоплю для гарніру варять у шкірці, потім обчищають і смажать.
На 700 г яловичини — 50 г сала, 2 ст. ложки сухарів, 1 зубок часнику, 2 ст. ложки води, 2 горошини чорного перцю, 1,5 ст. ложки смальцю для смаження січеників, 1 кг картоплі, 2 ст. ложки смальцю для смаження картоплі.
СІЧЕНИКИ ТУШКОВАНІ, НАЧИНЕНІ ХРІНОМ
Відокремлене від кісток м'ясо нарізують невеликими кусками, пропускають крізь м'ясорубку, додають розмоченого у молоці, віджатого пшеничного хліба, частину січеної злегка обсмаженої цибулі, солі. Все змішують, вдруге пропускають через м'ясорубку, виробляють з маси січеники (по 2 шт. на порцію), начиняють їх тертим хріном, злегка підсмаженим на маслі і змішаним із сметаною, обкачують у борошні, надають їм овальної форми і смажать з шаткованою цибулею до готовності. Смажені січеники заливають сметаною, ставлять у духовку і тушкують 8— 10 хвилин. Готові січеники подають з картопляним пюре і поливають сметаною, в якій вони тушкувались.
На 500 г яловичини — 2 ст. ложки вершкового масла, 100 г пшеничного хліба, 0,5 склянки молока, 2 ст. ложки пшеничного борошна, 1,5 цибулини, 4 ст. ложки натертого хріну, 2 ст. ложки сметани для начинки, 2 ст. ложки вершкового масла для смаження, 1,5 склянки сметани для заливання січеників, 1 кг картоплі.