Шпинат обчищають, промивають, відварюють, відціджують і протирають крізь сито. Підсушене борошно розтирають з вершковим маслом, вливають поступово кипляче молоко і кладуть протертий шпинат. Потім додають цукор, сіль і дають закипіти.
При подачі на стіл зверху на шпинат кладуть розрізані навпіл круто зварені яйця, а збоку — потапці. Потапці приготовляють так само, як і для страви «Протертий горошок з потапцями».
СІЧЕНИКИ З ШПИНАТУ
Свіжий шпинат після обчищання й промивання дрібно нарізують, заливають кип'яченим молоком і тушкують 15— 20 хвилин, потім додають підсушені манні крупи і тушкують до готовності. Масу, що остигла, пропускають крізь м'ясорубку з густою решіткою, змішують з сирими яйцями і сіллю, розділяють по 2 січеники на порцію, обкачують у сухарях і смажать.
При подачі на стіл січеники поливають молочною підливою, яку приготовляють так само, як і для страви «Горошок зелений з цвітною капустою».
На 1 кг шпинату — 0,5 склянки манних крупів, 2 яйця, З ст. ложки вершкового масла, 0,5 склянки молока, 3 ст. ложки сухарів. Для підливи 0,5 л молока, 1 ст. ложку пшеничного борошна, 1 ст. ложку вершкового масла, 0,5 чайної ложки цукру.
БАБКА З ШПИНАТУ
Промитий шпинат тушкують з невеликою кількістю води, протирають крізь сито, додають розмочений в молоці віджатий і розтертий разом з сирими жовтками і цукром пшеничнй хліб, сіль, розігріте масло, все разом добре змішують.
Приготовлену масу змішують із збитими білками, викладають у змащений жиром і посиланий сухарями сотейник і запікають в духовці протягом 1 години. При подачі на стіл бабку нарізують порціонними шматками і поливають розігрітим вершковим маслом.
На 500 г шпинату — 250 г пшеничного хліба, 1 склянку молока, 3 яйця, 2 ст. ложки вершкового масла, 1 ст. ложку сухарів, 2 чайні ложки цукру, 1 ст. ложку вершкового масла для поливання при подачі на стіл. Похожие рецепты: