Вершкове масло розтирають з цукром і ванільним порошком, поки не стане білим, додають варені розтерті жовтки і сметану. Все разом добре розтирають. Коли маса буде добре розтерта, до неї потроху додають сухий протертий сир і розтирають в один бік. Після того, як весь сир буде розтерто, в масу кладуть нарізані цукати, очищені родзинки і, за бажанням, дрібно потовчений солодкий мигдаль.
Готовій масі надають бажаної форми і охолоджують, щоб зручніше було різати її на порції.
На 400 г сиру — 1 жовток, 1/2 склянки сметани, 4 ст. ложки цукру, 100 г родзинок, 50 г цукатів або мигдалю, 1 ванільний порошок.
СИР ЯГІДНИЙ
До протертого сиру додають варення, добре розмішують. Вистилають вологою чистою марлею дерев'яну форму з отворами, кладуть в неї сир, покривають зверху такою ж самою марлею, кладуть невеликий гніт і ставлять в холодне місце на 5—6 годин.
На 600 г сиру — 1 склянку ягідного варення (з полуниць, суниць або малини).
СИР СОЛОДКИЙ
Протирають крізь сито 500 г свіжого сиру, додають до нього 1 склянку вершків, ванільніий цукор, розмішують і кладуть в полотняному мішечку під гніт. Подають з вершками.