Сир з молоком, вершками, сметаною, цукром або сметаною і цукром
Сир — 153, молоко — 211 або вершки — 50, або сметана — ЗО, або цукор — 25, або сметана — ЗО і цукор — 15. Вихід— 350/200/180/175.
Сир покласти на тарілку або салатник, залити кип'яченим охолодженим молоком або вершками і посипати цукром або цукровою пудрою. Молоко і вершки до сиру подають також у молочнику, цукор — на розетці.
Якщо подають із сметаною, сир викладають у салатник або на малу тарілку гіркою, роблять невелике заглиблення, в яке вливають сметану. Протертий сир подають також з тертим твердим сиром, попередньо розмішуючи до однорідної маси, із свіжими дрібно нарізаними листками салату або дрібно посіченою зеленню петрушки і сметаною.
Готувати сирну масу, згідно з санітарними правилами, в підприємствах громадського харчування забороняється. Тому підприємства використовують сирну масу (солодку або солону), яку виробляє промисловість. У неї додають різні смакові й ароматичні речовини: ізюм, цукати, мед, порошок какао, горіхи, вершкове масло, ванілін, а також сіль, кмин, томат, перець.