Запечена манна каша із сиром та цукровою скоринкою
50 г манної крупи 300 мл молока жирністю 2,5—3,2 % 60 г сиру (невологий, приблизно 9 % жирності, некислий) 1 яйце 10 г вершкового масла 1 ч. л. меду 2 ч. л. цукру 25 г кураги ванільний цукор масло для форми
Це дуже смачна каша. Вона схожа на десерт. Ідеальна до сніданку, швидко готується. Дуже ніжна, з хрусткою скоринкою зверху. За смаком можна покласти трошки фруктів, родзинки або джем.
Зваріть густу манну кашу. Для цього закип’ятіть молоко та всипте манку, постійно помішуйте, щоб не було грудочок. Потім зменшіть вогонь. Якщо каша швидко загустішає, а манка ще не буде готова, додайте ще трохи молока. Варіть приблизно 6—7 хвилин на дуже слабкому вогні. Каша повинна вийти дуже густою, якщо ви додали забагато рідини та вона досі рідка — збільшіть вогонь та варіть, поки не погустішає. Стежте, щоб не пригоріла. Потім додайте вершкове масло, ванільний цукор і мед, збийте дерев’яною ложкою, поки масло не розчиниться. Залишіть на 5 хвилин, щоб трохи охолола.
Курагу залийте окропом та залишіть на 10—15 хвилин, потім злийте воду.
У готову кашу додайте одне яйце та ретельно збийте ложкою до однорідного стану. Каша не повинна бути гарячою, щоб яйце не зварилося.
Візьміть порційну форму для запікання. Підійдуть відкриті горщики чи невисокі кружки. Змастіть вершковим маслом. Покладіть спочатку сир, розрівняйте та примніть його ложкою, потім курагу, порізану на шматочки, зверху вилийте манну кашу, розрівняйте ложкою та рівномірно притрусіть 2 ч. л. цукру.
Поставте в розігріту до 210 °С духовку під самий вверх на 15 хвилин, поки не утвориться золотиста скоринка.