1 кг зелених помідорів, 500 г цибулі, 500 г моркви, 500 г болгарського перцю, 100 мл олії, 50 мл 9 %-ного оцту, 70 г цукру, мелений чорний перець і сіль до смаку
Зелені помідори нарізати скибочками, видаливши плодоніжку. Цибулю нарізати півкільцями, болгарський перець і моркву — тонкою соломкою. Змішати всі овочі, посолити, залишити на 5—6 год. Злити рідину, що виділилася. Додати до овочів цукор, чорний перець, олію й оцет, довести до кипіння й тушкувати на слабкому вогні 20 хв, посолити до смаку. Гарячий салат розкласти в стерилізовані банки, закрутити, перевернути й укутати до остигання.
Салат із зелених помідорів
4 кг зелених помідорів, 3,5 кг болгарського перцю, 2,5 кг цибулі, 300 г зелені селери й петрушки, 100—120 мл 9 %-го оцту, 6 ст. л. цукру, 5 ст. л. солі, 1 ст. л. молотого чорного перцю
У перцю видалити плодоніжки й насіння, покласти на 1—2 хв у киплячу воду, вийняти й одразу обдати холодною водою. Нарізати соломкою. Помідори нарізати тонкими кружальцями, цибулю — кільцями. Зелень порубати. Змішати усі продукти, додати оцет, цукор, сіль, мелений перець, перемішати, залишити на 30 хв, щоб овочі пустили сік. Салат щільно укласти в стерилізовані банки місткістю 1 л, залити отриманим соком. Банки стерилізувати 20 хв, закатати й закутати до охолодження.