2,5 кг червоного болгарського перцю, 1 кг моркви, 1 кг помідорів, 1 кг цибулі, 200 мл олії, 100 мл 9 %-ного оцту, 100 г цукру, 45 г солі, лавровий листок, чорний перець горошком
Усі овочі нарізати довільно, додати інші інгредієнти, залишити на 8—10 год. Час від часу перемішувати. Потім поставити масу на вогонь, довести до кипіння й тушкувати 10 хв. Гарячий салат розкласти в стерилізовані банки, накрити кришками й стерилізувати: банки місткістю 0,5 л — 10 хв, 1 л — 15 хв. Потім банки закрутити, перевернути й укутати до остигання.
Ще один рецепт
2—3 кг болгарського перцю червоного кольору, 15 невеликих цибулин, 1 великий корінь селери, 5 горошин чорного перцю, 5 горошин духмяного перцю, 1 ч. л. насіння гірчиці
Для заливки: 1 л води, 200 мл 9 %-го оцту, 1 ст. л. цукру, ½ ст. л. солі
Для заливки в гарячій воді розчинити цукор і сіль, влити оцет і довести до кипіння. Селеру почистити, нарізати брусочками, покласти в киплячу заливку, відварити до м’якості. Перець почистити, нарізати смужками. Цибулю нарізати кільцями. Перець, цибулю і відварену селеру викласти в стерилізовані банки місткістю 1 л, додати спеції. Залити гарячою рідиною, у якій варилася селера. Банки простерилізувати 30 хв, закатати й закутати до охолодження.