1 кг квасолі, 2,5 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 1 кг моркви, 500 г цибулі, 500 мл олії, 100 мл 9 %-го оцту, 7—8 ст. л. цукру, 3 ст. л. солі, 2 ч. л. молотого чорного перцю
Квасолю замочити не менше ніж на 12 год, потім промити. Помідори нарізати скибочками, болгарський перець — соломкою, цибулю — півкільцями. Моркву натерти. Усі підготовлені продукти викласти в глибокий жаротривкий посуд, додати олію, цукор, сіль, мелений перець, перемішати. Варити на слабкому вогні від моменту закипання 2 год, часто помішуючи. Влити оцет, варити ще 5 хв. Гарячий салат розкласти в стерилізовані банки, закатати, перевернути догори дном і закутати до охолодження.
Салат із квасолі й баклажанів
1 кг квасолі, 2 кг баклажанів, 500 г болгарського перцю, 1 велика морквина, часник, 2,5 л томатного соку, 500 мл олії, 100 мл 9 %-го оцту, 6 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі
Квасолю замочити на кілька годин, відварити до готовності. Баклажани і перець нарізати соломкою, моркву натерти на тертці. Змішати овочі, додати квасолю, томатний сік, олію, оцет, цукор і сіль, варити 20 хв від моменту закипання. Додати подрібнений часник, варити ще 10 хв. Гарячий салат розкласти в стерилізовані банки, закатати, перевернути догори дном і закутати до охолодження.
Гострий салат із квасолею
2 кг помідорів, 500 г болгарського перцю, 1 кг відвареної квасолі, 500 г моркви, 500 г цибулі, 1—2 стручки гострого перцю, 3 головки часнику, 250 мл олії, 40 мл 9 %-го оцту, 4 ст. л. цукру, 1,5 ст. л. солі
Цибулю нарізати півкільцями, обсмажити в частині олії. Додати порізані помідори, болгарський перець, відварену квасолю, терту моркву, цукор, сіль і решту олії, тушкувати 30 хв. Потім додати нарізаний гострий перець, часник, влити оцет, тушкувати 5 хв. Гарячий салат розкласти в стерилізовані банки, закатати, перевернути догори дном і закутати до охолодження.