Чимало плодів і овочів у звичайних умовах не можуть довго зберігатися свіжими. Для того, щоб продовжити строк їх споживання, а також приготувати з них продукти з іншими, ніж у свіжих овочів, смаковими якостями, плоди і овочі консервують.
У домашніх умовах завжди можна запастись потрібною для сім'ї кількістю різноманітних консервованих плодоовочевих продуктів.
Пряну солону зелень можна використовувати як приправу взимку і ранньою весною. Солять зелень кропу, петрушки, селери, естрагону, васильків, меліси цитринової тощо.
Для консервування беруть свіжу зелень (до цвітіння), старанно її перебирають і видаляють стебла, тверді задерев'янілі черешки та різні домішки. Потім зелень старанно миють, викладають на сито і обполіскують водою. Промиту зелень ріжуть ножем або рубають сікачем на дрібні частинки (1 —1,5 см), кладуть в глиняні або скляні банки, пересипаючи сіллю з розрахунку 200 г на 1 кг зелені, і ущільнюють її до появи соку. Через один-два дні посудину доповнюють посоленою зеленню доверху, закупорюють (корками, кришками) і ставлять на зберігання в холодне місце. Оскільки для консервування беруть 20 % солі, при готуванні страви з такою зеленню солі в каструлю не кладуть, а додають на смак в тарілку.