300 г борошна 100 мл води 8 г дріжджів 1 ст. л. цукру 1/2 ч. л. солі 1 ст. л. олії 1 яйце
Розчиніть дріжджі в теплій воді. Вода не повинна бути гарячою, а злегка теплою, бо за температури понад 45 °С дріжджі гинуть.
Всипте 1/4 частину борошна, ретельно перемішайте, накрийте рушником та поставте в тепле місце.
Якщо дуже жарко, тісто підійде й саме, якщо ні — то поставте його біля батареї, на обігрівач чи у розігріту до 40 °С духовку.
Іноді раз на 15 хвилин відкривайте духовку на 1 хвилину.
Розчиніть цукор та сіль у 1,5 ст. л. води. Коли об’єм тіста збільшиться приблизно у 2—3 рази, додайте розчин цукру та солі, решту борошна та олію. Вимішуйте тісто 3—5 хвилин, якщо потрібно, додайте більше борошна, але тісто не повинно бути крутим.
Накрийте рушником і залишіть для бродіння на 1,5 години в теплому місці. Тісто повинно збільшитися в об’ємі в кілька разів.
Готове тісто викладіть на стіл, присипаний борошном, і розділіть на кульки вагою приблизно 30 г. Формуйте пампушки з гладенькою поверхнею. Щоб не було тріщинок, витягуйте їх та тягніть нерівні частини донизу, ніби ховаєте під низ.
Викладіть пампушки на деко з папером для випікання або до форми, змащеної жиром, на відстані 0,5 см одна від одної. Накрийте рушником та залишіть, щоб підійшли, на 30—40 хвилин.
Розігрійте духовку до 180 °С. Розведіть жовток з 1 ч. л. води. Обережно змастіть пампушки за допомогою кондитерського пензля та поставте в духовку на 20—25 хвилин.
Підливка для пампушок
4 зубчики часнику 3 ч. л. води 3 ч. л. олії 1/2 пучка зелені кропу 1/2 ч. л. солі
Вимийте зелень у холодній воді, обсушіть.
Подрібніть зелень ножем і розітріть у ступі з часником і сіллю.