Стиглі яскраво забарвлені полуниці сортують, промивають у проточній воді, видаляють плодоніжки і укладають в емальований посуд. Ягоди заливають з розрахунку 700 г води на 250 г полуниць, нагрівають до кипіняя, знімають з вогню, витримують 10—15 хв, а потім фільтрують крізь тканину.
До відфільтрованої рідини додають 1 столову ложку меду, 4 чайних ложки цукру, 1 г лимонної кислоти, все старанно розмішують і знову фільтрують крізь тканину.
Квас розливають у пляшки з-під шампанського, додаючи в кожну по 3—5 ізюминок. Наповнені пляшки закупорюють, пробки закріплюють шпагатом або дротом і виносять у холодне приміщення. Через 7— 10 днів квас готовий для споживання.
Квас із малини, ожини, чорниць і чорної смородини
Ягоди очищають від плодоніжок і пошкоджених, миють, дають стекти воді, розминають дерев'яною ложкою і пересипають в емальований посуд. Плоди в каструлі заливають 10—15% -ним цукровим сиропом з розрахунку 4 л на 1 кг ягід. Суміш старанно розмішують і видержують добу при температурі 20—25 °С, а потім фільтрують крізь тканину і розливають у пляшки з-під шампанського, у які додають по З—5 ізюминок. Після наповнення пляшки закупорюють і ставлять у холодне приміщення для дозрівання. Через 1,5—2 тижні квас готовий для споживання.
Квас з вишень
У відсортованих і митих вишень виймають кісточки і варять у воді доти, поки вона не забарвиться в темно-червоний колір. Сік зціджують, додають до нього цукор і розливають у пляшки. На 800 г вишень беруть 2 л води і 100 г цукру. В кожну пляшку кладуть по 3—4 ізюминки. Наповнені пляшки закупорюють і ставлять у холодне приміщення для дозрівання. Через 1—1,5 тижні квас готовий для споживання.
Квас з лимона
Беруть 1,5 л перевареної води (60 °С) і в неї вичавлюють сік одного лимона, додають 4 ст. ложки меду, 6 чайних ложок цукру і дрібно нарізану цедру одного лимона. Суміш добре розмішують в емальованому посуді, накривають його марлею і ставлять на добу вистоюватися. Після цього квас відфільтровують крізь тканину і розливають у пляшки з-під шампанського, додають у кожну пляшку ізюм, закупорюють і ставлять у холодне приміщення для дозрівання. Через 1—2 тижні квас готовий для вживання.