Апельсини — 110, вода — 1050, або лимони — 80, вода — 1070, цукор — 120. Вихід— 1000.
Цедру з лимона або апельсина дрібно нарізати, залити гарячою водою, кип'ятити протягом 5 хв, а потім залишити на 3—4 год для настоювання. Після проціджування до відвару додати цукор, довести до кипіння, влити віджатий лимонний або апельсиновий сік і охолодити.
Напій клюквозий
Клюква — 132, вода — 1015 цукор — 120. Вихід — 1000.
Підготовлені ягоди протерти, віджати сік. Вичавки залити гарячою водою варити 5—8 хв і процідити. До відвару додати цукор, довести до кипіння, влити сік і охолодити.
Черешки ревеню, обчищені від волокон, дрібно нарізати, варити у закритому посуді 15—20 хв, дати настоятися і процідити. Потім додати цукор, лимонну кислоту і охолодити.
Напій з плодів шипшини
Плоди шипшини сушені — 100, цукор — 100, вода — 1000. Вихід — 1000.
Плоди шипшини промити, залити окропом, варити у закритому посуді при слабкому кипінні 5—10 хв і додати цукор. Потім залишити для настоювання на 22—24 год і процідити.
Екстракт хлібного квасу розвести кип'яченою теплою водою, додати розведені дріжджі, цукор і залити на 5— 6 год для бродіння при температурі 20 °С, потім процідити.
Напій Петровський
Квас хлібний з екстракту — 985, мед — 25, хрін (корінь) —39. В ихід—1000.
У посуд з невеликою кількістю квасу додати мед, розмішати до повного рознинення, влити квас, що залишився, покласти нарізаний тоненькими скибочками хрін, щільно закрити кришкою і залишити на 2—4 год у холодному приміщенні. Подавати з кусочками харчового льоду.