Сухі сливи відбирають великого розміру, кладуть в каструлю, заливають окропом і залишають на деякий час, щоб сливи стали зовсім м'якими. Потім із слив вибирають кісточки, дрібно січуть ножем або пропускають крізь м'ясорубку і кладуть в густий цукровий сироп, додають розпарений і порізаний на тоненькі смужки мигдаль і трохи помаранчевої цедри, теж нарізаної тоненькими смужками. Всю масу варять при повільному кипінні протягом 1 години, весь час мішаючи, після чого охолоджують, викладають на лист з нержавіючої сталі рівним шаром, зверху накривають таким самим листом, ставлять під прес, а потім розрізують на квадратики або прямокутники.
На 400 г слив — 250 г цукру, 3/4 склянки мигдалю, цедру з 1 помаранчі.
ТІСТЕЧКО РОДЗИНКОВЕ
Борошно змішують з розтопленим маслом, додають цукрову пудру, жовтки і замішують рідке тісто. Потім додають посічені або дрібні родзинки, дрібно натертий солодкий і гіркий мигдаль, дрібно нарізану помаранчеву цедру. Місять тісто так, щоб родзинки, мигдаль і помаранчева цедра розподілились рівномірно. Тісто розкачують завтовшки в півпальця на змащений жиром лист, змащують жовтками і випікають в духовці при помірній температурі.
На 2,5 склянки борошна — 200 г свіжого масла, 400 г цукрової пудри, 10 жовтків, 400 г родзинок, 100 г мигдалю, цедру з 0,5 помаранчі.
ТІСТЕЧКА РОЗСИПЧАСТІ З ДЖЕМОМ
У просіяному на стіл або тістову дошку борошні роблять заглиблення, кладуть смалець, масло, цукор, вливають розведені в молоці дріжджі і замішують тісто. Добре вимісивши, тісто виносять на 1 годину на холод, після чого тонко розкачують і склянкою вирізують кружки. Укладають кружки на посиланий борошном лист і ставлять на 10—15 хвилин в не дуже гарячу духовку. Після випікання кожний кружок змащують фруктовим джемом або мармеладом, стуляють один. з одним і посипають цукровою пудрою, змішаною з ваніллю.
На 3 склянки борошна — 200 г смальцю, 100 г вершкового масла, 100 г дріжджів, 0,5 склянки молока, 0,5 склянки цукру, 100 г джему або мармеладу.
ТІСТЕЧКА ПІСОЧНІ ГЛАЗУРОВАНІ
Борошно просівають на пиріжкову дошку, роблять в ньому заглиблення, кладуть масло, сметану, цукрову пудру, ваніль, жовтки і замішують густе тісто, як для вареників. Потім його розкачують тонким шаром, вирізують тістечка круглої чи прямокутної форми і глазурують такою масою: білки розтирають з цукровою пудрою (пудри беруть стільки, щоб білки були густі, як сметана) доти, поки не будуть густі.
Тістечка лакують підготовленою масою і випікають в духовці до жовтого кольору.
На З склянки борошна — 250 г масла, 2 жовтки, ванілі, З ст. ложки сметани, 3 ст. ложки цукрової пудри.
Для глазурування — 2 білки, 0,25 склянки цукрової пудри.
ТІСТЕЧКА ПІСОЧНІ З КІЛЬЦЕМ
У просіяному борошні роблять заглиблення, кладуть масло, цукор, розведені в теплій сметані дріжджі, жовтки, трохи ванілі і замішують тісто. Потім його розкачують тонким шаром і вирізують формою або склянкою круглі тістечка. Одну половину кружалець залишають гладенькою, а в другій його половині формою меншого діаметра вирізують посередині отвір (утворюється кільце). Кружальця і кільця змащують білком, посипають цукром і випікають в духовці. Після випікання ціле кружальце намащують фруктовою начинкою, накривають кільцем, а в його отвір кладуть крем або ягоди з варення.
На 2,5 склянки борошна — 150 г масла, 150 г цукру, 3 ст. ложки сметани, 1 жовток, ваніль для запаху, 20 г дріжджів, 100 г фруктового джему.
ТІСТЕЧКА МАКОВІ
Вершкове масло змішують з борошном на тістовій дошці до кашоподібної маси, роблять в ній заглиблення, кладуть яйця, цукор, добре запарений і підсушений мак, .замішують тісто, тонко розкачують, вирізують різної форми тістечка і випікають в духовці до легкого рум'янцю.
На 2,5 склянки борошна — 300 г вершкового масла, 300 г цукру, 3 яйця, 200 г маку.