Для приготування цього виду консервів можна використати червону і чорну смородину, суниці, журавлину, аґрус, полуниці, малину, чорниці та ожину. Ягоди відсортовують від пошкоджених і недостиглих, очищають від плодоніжок і чашолистиків, миють у проточній воді, викладають на решето і підсушують на повітрі.
Сухі ягоди подрібнюють на м'ясорубці, потім до маси додають цукор з розрахунку 2 кг на 1 кг ягід і старанно перемішують. Одержану масу вкладають у чисті сухі банки, накривають сухими чистими кришками і злегка їх прикатують.
Цукрово-ягідна суміш може зберігатись у прохолодному місці протягом 6 місяців.
Ягоди з цукром взимку можна використовувати для приготування киселів, мусів, зефіру та інших страв.