В домашніх умовах найчастіше сушать яблука, груші, абрикоси, сливи та вишні. Сушені плоди можна дуже довго зберігати в сухих приміщеннях при звичайній температурі.
Плоди можна сушити в духовці, в печі, на горищі під залізним дахом, а також на сонці. Сушать підготовлені плоди на залізних листах або на спеціально виготовлених дерев'яних рамах, обтягнутих сіткою з дірочками квадратної форми розміром 5X7 мм. Рами роблять прямокутної форми, а сітку закріплюють на них планками, прибиваючи останні цвяхами. Сітку можна зробити з лудженого дроту або тонкого шпагату. Використовують для цього також звичайну рибальську густу сітку, рідкий мішок, марлю або дерев'яні тоненькі планочки.
СУШІННЯ В ПЕЧІ
Щоб уникнути пригорання і запарювання продуктів, необхідно, щоб вони під час сушіння добре обвіювались теплим повітрям. Для цього в кутках і посередині печі на черінь кладуть цеглини, на які ставлять сита з підготовленими для сушіння плодами. Знизу під заслінку теж кладуть дві цеглини, а верхній край заслінки відгинають. Трубу на початку сушіння треба тримати напіввідкритою, а під кінець сушіння — закрити. Можна сушити фрукти не лише в печах, але і на плиті. Для цього на краї плити, що не топиться, кладуть цеглини в 2—3 шари і на них ставлять сита з фруктами.
СУШІННЯ НА СОНЦІ
Для сушіння плодів на сонці необхідно обладнати спеціальну площадку. її слід влаштовувати в садках або в інших місцях, віддалених від доріг, скотних дворів та інших місць забруднення. При цьому треба передбачити, щоб площадка мала деякий схил на південь, не була затіненою і мала вільний доступ повітря. Призначену для сушіння площадку очищають від трави, сміття, пилу, поливають кілька разів глиняним розчином і добре утрамбовують. На цій площадці з жердин роблять підставки, на яких розміщують сушильні сита з плодами. Замість підставок можна вбити в землю кілки і на них встановлювати сита. Тривалість сушіння плодів на сонці в днях приблизно така: яблук — від 2 до 3,5, груш цілими плодами — від 3 до 5, кусочками — від 2 до 4, слив — від 3 до 5, вишень — від 2 до 4. При сушінні плодів на горищах і дахах їх так само слід висипати на сита, під які обов'язково підкладають підставки з цегли, дерева тощо. Коли ставити сита безпосередньо на дах, плоди погано обвіваються повітрям і можуть зацвісти.
СУШІННЯ ЯБЛУК
Плоди сортують за розміром, відкидають всі нездорові й гнилі і старанно миють. Яблука підготовляють для сушіння двома способами. Перший, найбільш простий, коли помиті яблука, не видаляючи з них серцевини і шкурки, ріжуть на частки і половинки й розкладають на сита. При другому, поліпшеному, способі, яблука обчищають від шкірки і серцевини, а потім ріжуть на кружальця завтовшки 5—7 мм. Щоб нарізані кусочки яблук не потемніли, їх перед сушінням витримують протягом 2—3 хвилин в 1-процентному розчині солі (10 г солі на 1 л води).
Нарізані яблука висипають на сита шаром в 5—6 см. Яблука в печах сушать спочатку при 80—85°, а потім в кінці сушіння — при 50—55°. Тривалість сушіння яблук при цій температурі — 4— 6 годин.
СУШІННЯ ГРУШ
Груші сортують, миють і сушать цілими. Великі плоди розрізують навпіл. Цілі груші розкладають на сита в один шар, а половинки — в два. Груші сушать при тій же температурі, що й яблука. Тривалість сушіння цілими плодами — близько доби, а розрізаними — 16— 20 годин.
СУШІННЯ СЛИВ
Найцінніший чорнослив одержують з угорки. Для сушіння беруть цілі, здорові і стиглі сливи, відсортовані за розміром.
Після сортування сливи миють і опускають на 1—1,5 хвилини в киплячий 1-процентний розчин питної соди (10 г соди на 1 л води). Потім їх старанно промивають водою для видалення соди і викладають на сита шаром в 1—2 плоди. Щоб при сушінні плоди не тріскались і не втрачали соку, їх сушать в 2—3 прийоми. Спочатку сушать 3—4 години при 40—45°, потім залишають плоди на цих же ситах на 4—5 годин, після чого їх остаточно осушують при 65—70°.
СУШІННЯ ВИШЕНЬ
Вишні перебирають, відривають плодоніжки, миють і засипають на сита шаром завтовшки 4—5 см. Спочатку вишні сушать при 50—55°, а під кінець сушіння температуру у печі доводять до 75—80°.