Печена картопля на солі зі сметанним соусом і шкварками
4 великих картоплини 150 г підчеревини 1 свіжий огірок 300 г сметани жирністю 25 % чорний мелений перець 0,5 кг крупної солі зелень кропу
Духовку розігрійте до 180 °С.
Картоплю ретельно помийте щіткою, але не очищайте, підсушіть. Відріжте 4 шматочки сала. Кожну картоплину розріжте на 2 частини вздовж, але не повністю, між половинками картоплі покладіть шматок сала та знову з’єднайте половинки.
У форму для запікання насипте сіль і покладіть картоплю зрізом донизу. Запікайте до готовності протягом 1,5—2 годин.
Тим часом приготуйте соус. Огірок наріжте дуже дрібними кубиками та змішайте зі сметаною. Решту підчеревини наріже дрібно та підсмажте у своєму жиру, поки жир не витопиться та шкварки не стануть хрусткими.
Картоплю дістаньте та обтрусіть від солі, розріжте повністю на 2 частини, подавайте із соусом і шкварками.