Яблука або айва — 341, або груші — 333, вода — 710; або черешні (вишні) — 316, або сливи (персики) — 333, або абрикоси — 349, вода — 660, цукор — 150, кислота лимонна—1.
Вихід—1000.
Яблука (груші, айву) обчистити, видалити насіннєве гніздо. Щоб плоди не темнішали внаслідок окислення дубильних речовин, до варіння їх слід зберігати у підкисленій воді. У абрикосів, персиків, слив видалити кісточки, нарізати часточками.
Шкірку плодів залити водою, проварити 7—10 хв і процідити. При цьому у відвар переходить значна кількість поживних, ароматичних і смакових речовин. Для приготування сиропу у відварі або воді розчинити цукор і лимонну кислоту, довести до кипіння. У компот, який готують з кислих фруктів, лимонну кислоту не додають.
У підготовлений гарячий сироп покласти плоди. Яблука і груші варити при слабкому кипінні не більш ніж 6— 8 хв.
Сорти яблук, що швидко розварюються, і дуже спілі груші не варити, а покласти у киплячий сироп, припинити нагрівання і залишити у сиропі до охолодження. Черешні, вишні, сливи, персики покласти у гарячий сироп і довести до кипіння.