1,5—2 кг невеликих помідорів, 200 г цибулі, прянощі до смаку
Для маринаду: 1—1,2 л води, 150 г цукру, 60 г солі, 30 мл 9 %-ного оцту
Помідори проколоти. Цибулю нарізати кільцями. Укласти овочі й прянощі в 3-літрову банку, залити окропом і залишити на 20 хв. Потім воду злити, додати в неї сіль і цукор, довести до кипіння. Влити оцет і зняти з вогню. Залити овочі маринадом, що кипить. Банку одразу закрутити, перевернути й укутати до остигання.
Рецепт2
1,7—2 кг помідорів, 1 цибулина, 3—4 зубці часнику, невеликий шматочок кореня петрушки, зонтик кропу, по 3—4 листки смородини і вишні, 1 лавровий листок, 2—3 бутони гвоздики, 5—6 горошин духмяного перцю
Для маринаду: 1 л води, 6—7 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі, 60 мл 9 %-го оцту
На дно стерилізованих банок покласти цибулю, часник, корінь петрушки, кріп, листя смородини і вишні, лавровий лист, гвоздику, запашний перець. Помідори ретельно помити, щільно укласти в банки, залити окропом. Потім воду злити; процедуру повторити двічі. Для приготування маринаду в гарячій воді розчинити цукор, сіль, додати оцет, перемішати. Гарячий маринад влити в банки й закатати їх.