Для тривалого зберігання беруть зеленуваті помідори, укладають їх шарами в ящики, пересипають тирсою з берези, осики або торфом і ставлять в темне приміщення з температурою 10—12°. Час від часу помідори треба оглядати і відбирати стиглі та зіпсовані. Стиглі помідори зберігають в ящиках, пересипаними торфом або тирсою з берези при температурі 0—2°.
ЗБЕРІГАННЯ ЗАСОЛЕНИХ ОВОЧІВ
Засолені овочі від неправильного догляду часто псуються. Щоб цього уникнути, треба краї діжки, в якій зберігаються овочі, періодично обмивати гарячою водою; час від часу мити кружки і гніт; капусту, огірки і яблука треба брати не руками, а ложкою. Овочі завжди повинні бути вкриті розсолом на 3—4 см; їх треба тримати в холодному місці, але стежити, щоб вони не замерзли. Щоб не з'явилась пліснява на солоних огірках, їх зверху накривають папером, насиченим рослинною олією, найкраще гірчичною.
ЗБЕРІГАННЯ СВІЖИХ ПЛОДІВ І ЯГІД
Для зберігання плодів і ягід у свіжому вигляді відбирають здорові, незіпсовані екземпляри без плям і пошкоджень черв'яками. Краще брати плоди прямо з дерева.
Приміщення, де зберігаються плоди повинно бути чистим, з постійною температурою (близько нуля).
ЗБЕРІГАННЯ ЯБЛУК ТА ГРУШ
Краще зберігаються зимові сорти. Плоди треба загорнути в папір і покласти в ящик. Перед цим дно ящика застилають папером, насипають на нього шар м'яким дерев'яних стружок, а вже на них рядами кладуть плоди. Перший ряд плодів знову застилають папером, на нього насипають стружки і кладуть другий ряд плодів, обгорнутих у папір і т. д. Стружки треба брати з листяних порід дерева (осики, липи, берези), стружки ж з хвойних порід надають плодам запаху смоли. Замість стружок можна використати подрібнений торф, але ні в якому разі не солому, бо вона швидко зволожується, загниває і передає запах гнилі плодам. Плоди зберігають при температурі від —0,5 до -(-0,5°.
ЗБЕРІГАННЯ ВИНОГРАДУ
Зрізані в теплу пору грона винограду розвішують на жердинах в льоху або підвалі; температура зберігання від —0,5 до +0,5 градусів; час від часу необхідно зривати ягоди, що загнивають.