1,5—1,8 кг помідорів, 1 головка часнику, 2 ч. л. олії, 2 ст. л. 6 %-го оцту, 2 ч. л. молотого червоного перцю
Для розсолу: 1 л води, 2 ст. л. солі
Стиглі тугі помідори надрізати уздовж майже до шкірки. Одну половинку посипати подрібненим часником, іншу — меленим перцем; з’єднати. На дно підготовлених банок місткістю 1 л влити по 1 ч. л. олії, покласти помідори. Для розсолу у воду додати сіль, довести до кипіння. Помідори залити гарячим розсолом, зверху в кожну банку влити по 1 ст. л. оцту. Банки закатати, закутати, залишивши так до повного охолодження.
Помідори половинками з петрушкою
2 кг помідорів, зелень петрушки
Для маринаду: 1 л води, 6 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 3—4 ст. л. 9 %-го оцту
Для цього способу консервування краще взяти помідори сорту «дамські пальчики». Помідори помити, видалити плодоніжки і розрізати навпіл. Покласти в підготовлені банки, перешаровуючи промитою зеленню петрушки (на банку місткістю 1 л знадобиться 1 середній пучок зелені). Для маринаду у воду додати цукор, сіль, довести до кипіння, зняти з вогню і влити оцет. Помідори залити гарячим маринадом. Банки накрити кришками, стерилізувати 5—10 хв. Потім закатати, перевернути догори дном і закутати до повного охолодження.