Помідори покласти в підготовлені банки. Додати прянощі і спеції до смаку. Всипати сіль: у банку місткістю 3 л — 1,5 ст. л., місткістю 2 л — 1 ст. л., місткістю 1 л — 1 неповну столову ложку. Банки доверху залити охолодженою кип’яченою водою і стерилізувати: банки місткістю 3 л — 50 хв, місткістю 2 л — 40 хв, місткістю 1 л — 30 хв. Потім закатати, перевернути й охолодити. Вживати в їжу такі помідори можна не раніше ніж через місяць.
Солоні помідори з гірчицею
1,8—2 кг помідорів, 3—4 зубці часнику, невеликий шматочок кореня хрону, 1 велика гілочка свіжого кропу, 1 ст. л. гірчичного порошку, 4—6 лаврових листків, 7—10 горошин чорного перцю, 5—7 горошин духмяного перцю
Для розсолу: 1 л води, 2 ст. л. солі
На дно підготовленої банки місткістю 3 л покласти часник, корінь хрону, кріп, лавровий лист і перець. Помідори помити, наколоти в кількох місцях виделкою, щільно укласти в банку. Для розсолу воду довести до кипіння, всипати сіль, остудити до кімнатної температури, залити помідори. Зверху на помідори покласти стерильну білу бавовняну тканину й насипати на неї гірчичний порошок, убезпечивши так вміст банки від появи плісняви. Банку, не закриваючи кришкою, залишити за кімнатної температури на 1—2 тижні. Потім закрити поліетиленовою кришкою і поставити в холодильник або льох для дозрівання. Помідори будуть готові за 2—4 тижні.
Солоні помідори (швидкий спосіб)
1,5—2 кг невеликих помідорів, 1 гострий перець, 4—5 зубців часнику, зелень кропу
Для розсолу: 1 л води, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі, 2—3 лаврових листки, 6—8 бутонів гвоздики, 4—5 горошин духмяного перцю
На дно вимитої банки місткістю 3 л покласти кріп, очищені зубці часнику, нарізаний кільцями гострий перець. Помідори помити, наколоти виделкою, щільно укласти в банку. Для приготування розсолу у воду додати сіль, цукор, лавровий лист, гвоздику і перець, довести до кипіння. Помідори залити гарячим розсолом. Банку накрити кришкою, залишити в теплому місці. Помідори будуть готові через 3—4 дні.