1 кг зелених помідорів, 2 болгарських перці, 1 морквина, 2 яблука, 2 цибулини, 2—3 зубці часнику, листя чорної смородини і хрону, коріандр, перець горошком
Для маринаду: 1 л води, 3 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі, 100 мл яблучного оцту
Зелені помідори розрізати на 4 частини, трохи посолити і залишити на 2 год, щоб пустили сік. Перець, моркву, яблука і цибулю почистити, нарізати. На дно підготовлених банок покласти часник, листя чорної смородини і хрону, коріандр, перець горошком. Потім викласти помідори, овочі та яблука. Для приготування маринаду у воду додати цукор, сіль, довести до кипіння. Зняти з вогню, влити яблучний оцет. Залити помідори гарячим маринадом. Банки стерилізувати 10 хв, закатати й залишити до повного охолодження.
Для маринаду: 1 л води, 50 мл горілки, 50 мл оцту, ½ ч. л. паприки, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі
Зелені помідори добре помити. На дно банок покласти духмяний перець, гвоздику, лавровий лист. Зверху щільно укласти помідори, перешаровуючи смужками болгарського перцю і скибочками часнику. Банку доверху залити окропом, залишити на 10—15 хв. Потім воду злити, додати цукор, сіль, паприку, довести до кипіння. Злегка остудити, влити оцет і горілку, перемішати. Помідори залити маринадом. Банки простерилізувати, закатати, перевернути, закутати, тримати 12 год. Зберігати в прохолодному місці.
Зелені помідори пікантні
1 кг зелених помідорів, ½ стручка гострого перцю, лавровий лист, 10 горошин чорного перцю, 6 горошин духмяного перцю
Для маринаду: 1 л води, 2 ст. л. солі, 2 ст. л. цукру, 4 ст. л. 6 %-го оцту
На дно ошпареної окропом банки місткістю 1,5 л покласти гострий перець, лавровий лист, чорний і духмяний перець. Зверху викласти зелені помідори. Банку доверху залити окропом, залишити на 10 хв. Потім воду злити, додати сіль, цукор, довести до кипіння. Зняти з вогню, влити оцет. Помідори залити гарячим маринадом. Банку закатати, перевернути й закутати, залишивши так до повного охолодження.
Зелені помідори «П’яні»
2—2,5 кг зелених помідорів, 2 зубці часнику
Для маринаду: 1,5 л води, 4 ст. л. цукру, 2—3 ст. л. солі, 2 ст. л. горілки, 2 ст. л. 9 %-го оцту, 3 лаврових листки, 5 бутонів гвоздики, 5 горошин духмяного перцю, 5 горошин чорного перцю, щіпка гострого червоного перцю
Зелені помідори помити, покласти в банки, додати часник. Для приготування маринаду у воду додати сіль, цукор, лавровий лист, гвоздику і перець, довести до кипіння. Зняти з вогню, злегка остудити, влити оцет і горілку. Помідори залити маринадом. Банки накрити кришками, стерилізувати 15—20 хв, закатати й закутати, залишивши так до повного охолодження.