300 г помідорів, 300 г твердих слив, 30 г мигдалю, 1 зубчик часнику, 2 колечка гострого перцю, 1 пучок кропу, 3 лаврових листки, 3—4 горошини духмяного перцю
Для маринаду: 500 мл води, 1,5 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі, 1 ст. л. 6 %-го оцту
Інгредієнти розраховано на банку місткістю 1 л. На дно підготовленої банки покласти зелень кропу, очищений зубчик часнику, духмяний перець, лавровий лист. Зверху викласти вимиті помідори. Сливи помити, акуратно вийняти кісточку, замість неї покласти мигдальний горіх. Заповнити банку сливами, зверху покласти гострий перець. Влити окріп, залишити на 5 хв. Потім воду злити, додати цукор, сіль, довести до кипіння. Зняти з вогню, влити оцет. Банку залити маринадом, простерилізувати, закатати й закутати, залишивши так до повного охолодження.
Помідори з виноградом
1,6—1,8 кг помідорів, 300 г кисло-солодкого винограду, 1 болгарський перець, 1 гострий перець, 3 зубці часнику, 3 зонтики кропу, 3 листи хрону, по 3—4 листки чорної смородини і вишні, 3 лаврових листки, 9 горошин чорного перцю
Для заливки: 1,5 л води, 3 ст. л. солі, 3 ст. л. цукру
Інгредієнти розраховано на банки місткістю 3 л. На дно підготовлених банок покласти нарізаний гострий перець, часник, кріп, листя хрону, смородини й вишні, лавровий лист і чорний перець. Виноград перебрати, промити. Болгарський перець нарізати. Помідори помити, викласти в банки, перешаровуючи виноградом і скибочками болгарського перцю. У кожну банку всипати по 1 ст. л. солі і цукру, влити окріп, накрити кришкою і залишити на 10 хв. Потім воду злити, довести до кипіння і знову залити помідори; процедуру повторити ще раз. Після цього банки закатати, перевернути й закутати, залишивши так до повного охолодження.