5 кг зелених помідорів, 100 г хрону, 100 г часнику, 100 г гострого перцю
Для маринаду: 4,5 л води, 500 мл 9 %-го оцту, 2 склянки цукру, 1 склянка солі
Зелені помідори розрізати на 4 частини. Хрін, часник і перець пропустити через м’ясорубку. Масу акуратно перемішати з помідорами й розкласти в банки. Для приготування маринаду в киплячій воді перемішати сіль і цукор, зняти з вогню, влити оцет. Овочі залити маринадом. Банки стерилізувати 15—20 хв, закатати й закутати до повного охолодження.
Фаршировані помідори на зиму
8 кг тугих помідорів, 1 кг болгарського перцю, 3 стручки гострого перцю, 4 морквини, 4 головки часнику, лавровий лист, перець горошком до смаку
Для маринаду: 5 л води, 330 мл 9 %-го оцту, 2 склянки цукру, 1 склянка солі
У помідорів (сорт «сливки») зрізати верх, видалити трохи м’якоті. М’якоть помідорів, болгарський і гострий перець, моркву і часник подрібнити за допомогою блендера або м’ясорубки. Рідину віджати. Отриманою сумішшю фарширувати помідори. На дно банок місткістю 1 л покласти лавровий лист і перець горошком. Заповнити банки помідорами, розташовуючи їх вертикально. Змішати інгредієнти для маринаду і довести до кипіння. Залити гарячим маринадом овочі. Банки стерилізувати 15 хв, закатати й закутати до охолодження; не перевертати.
Запечені помідори консервовані
1 кг помідорів, 1 ст. л. лимонного соку, ½ ч. л. сушених пряних трав (чебрець, материнка, базилік), щіпка солі до смаку
Помідори розрізати навпіл, злегка віджати частину соку. Викласти зрізами догори на застелений пергаментом лист, посипати сушеними пряними травами і сіллю. Запікати в розігрітій духовці, поки шкірка не потьмяніє (20—25 хв). Помідори вийняти з духовки, трохи охолодити, очистити від шкірки. На дно стерилізованої банки місткістю 0,5 л налити 1 ст. л. лимонного соку, щільно укласти запечені помідори, злегка утрамбовуючи стерилізованою ложкою, щоб не залишалося пустот і бульбашок повітря. Банку накрити кришкою й стерилізувати 40 хв. Потім закатати, перевернути й закутати до охолодження.
Смажені помідори консервовані
1 кг помідорів, 1 головка часнику, 1 ч. л. солі, 2 ст. л. цукру, 60 мл оцту, 3—4 горошини духмяного перцю, шматочок гострого перцю, олія
Тугі невеликі помідори (краще зі щільною шкіркою) помити й обсушити. У сковороді розігріти олію. Викладати в неї помідори невеликими порціями й обсмажувати з усіх боків. Помідори мають вільно перекочуватися по сковороді, перевертати їх краще ложкою, щоб не засмажити. Обсмажені помідори викласти в підготовлену банку місткістю 1 л, пересипаючи зубцями часнику і спеціями. Зверху всипати сіль, цукор і влити оцет. Залити окропом доверху й закатати.
Закуска із зелених помідорів до м’яса
500 г невеликих зелених помідорів, 2—3 стручки перцю чилі, 200 мл води, 250 г цукру, 1 ст. л. солі, сік ½ лимона
Перець чилі почистити, дрібно нарізати. Зелені помідори залити окропом на 1—2 хв. Потім воду злити, помідори нарізати скибочками. Додати перець, воду, цукор, сіль, сік лимона, довести до кипіння й варити до прозорості помідорів. Гарячу суміш розкласти в стерилізовані банки й закатати.