Буряки миють, печуть у духовці до готовності. Обчищають від шкірочки, шаткують, збризкують оцтом і дають постояти 2—3 години. Картоплю чистять, нарізують кубиками і варять до готовності. Сухофрукти (яблука, сливи, вишні) перебирають, миють і варять до готовності в окремому посуді. Відвари з картоплі і сухофруктів охолоджують, зливають в одну посудину, кладуть варені фрукти, картоплю, підготовлені печені буряки, нарізані свіжі огірки, варені нарізані яйця, сіль та цукор. Розливаючи борщ, в тарілки кладуть сметану і посипають його дрібно нарізаними зеленою цибулею та кропом. На 400 г буряків — 400 г картоплі, 2 яйця, 200 г сухофруктів (яблука, сливи, вишні), 200 г свіжих огірків, 1,5 ст. ложки цукру, 0,5 склянки сметани, 2 ст. ложки дрібно посіченої зеленої цибулі, 2 чайних ложки дрібно нарізаної зелені кропу, 1 ст. ложку оцту.
БОРЩ СЕЛЯНСЬКИЙ ХОЛОДНИЙ З СИРОВАТКИ
Варять сироватку, всипають до неї пшона, рису або манних круп, заправляють сметаною з пшеничним борошном.