600 г судака 2 яйця 4 скибочки білого несвіжого хліба 1/2 ч. л. солі 1/2 ч. л. чорного перцю горошком мелений мускатний горіх 1/2 ч. л. духмяного перцю горошком 1/2 цибулини 1 склянка молока олія
Очистіть рибу від кісточок та шкіри, поріжте на маленькі шматочки та потовчіть у ступі.
З хліба зріжте скоринку та замочіть у холодному молоці на 15 хвилин. Ретельно відіжміть.
Цибулю натріть на дрібній тертушці, відіжміть від зайвої вологи, духмяний та чорний перець розітріть у ступі.
Жовтки відділіть від білків. Білки збийте в піну, як на безе, щоб можна було перегорнути миску та білкова піна залишалась на місці.
Жовтки змішайте зі спеціями, сіллю, цибулею, хлібом та судаком. Ретельно перемішайте та трохи відбийте фарш. Беріть у руку та кидайте в миску, повторіть 5—6 разів.
Додайте білки та обережно перемішайте.
Розігрійте пательню з великою кількістю олії, щоб краї товчеників теж засмажилися.
Формуйте товченики руками, змоченими в олії, щоб фарш не липнув до рук, або викладайте просто ложкою відразу на пательню.
Смажте з обох боків на дуже добре прогрітій олії, але на помірному вогні. Добре смакує з картопляним пюре.