Аґрус — 153, вишні — 158, цукор — 150, вода — 650. Вихід — 1000.
Підготовлені плоди і ягоди покласти у киплячий сироп, довести до кипіння і охолодити. Подавати у вазочках, креманках, конічних склянках.
Компот із суниць або малини
Суниці (садові) або малина — 59, цукор — З0, вода — 125, кислота лимонна—0,1. Вихід —200.
Підготовлені ягоди розкласти у креманки або вазочки, залити теплим сиропом і дати настоятися протягом 30—40 хв.
Компот з апельсинів або мандаринів
Апельсини — 104 або мандарини — 95, цукор — 40, цедра — 5, вода — 95. Вихід — 200.
Апельсини або мандарини вимити, і обчистити, розділити на дольки або нарізати тоненькими кільцями, покласти в склянки або вазочки, залити теплим сиропом і дати настоятися. Для приготування сиропу в гарячу воду з цукром додати цедру, нарізану тоненькою соломкою, довести до кипіння і настоювати 10—12 хв, потім процідити.
У воду покласти цукор і зварити сироп, потім його процідити, додати сироп консервованих плодів, довести до кипіння і охолодити. Плоди розкласти у вазочки або креманки і залити охолоджений сиропом.
Компот із суміші сухофруктів
Яблука, груші, чорнослив, урюк, курага, ізюм та ін.— 125, цукор—100, кислота лимонна — 1, вода — 960. Вихід— 1000.
Підготовлені сухофрукти розсортувати за видами і промити. У киплячий сироп покласти груші (великі розрізати) , варити 20 хв, додати яблука і ще варити 20 хв, потім покласти інші сухофрукти (крім ізюму) і продовжувати варити 10—15 хв; ввести ізюм і варити 4—5 хв. Для поліпшення смаку в компот додати лимонну кислоту. Готовий напій охолодити до температури 10 °С і настоювати 10—12 год. Під час варіння і настоювання в сиропі концентруються смакові, ароматичні речовини, а також відбувається гідроліз сахарози під дією органічних кислот, які є у сухофруктах, до глюкози і фруктози (інвертований цукор), завдяки чому компот стає солодшим.
Компот із швидкозаморожених плодів і ягід
Яблука — 170, сливи — 167 або вишні— 158, цукор—150, кислота лимонна— 1, вода — 710. Вихід — 1000.
Швидкозаморожені фрукти розморозити (10—15 хв), а потім промити. Великі плоди нарізати скибочками, з'єднати із заздалегідь приготовленим сиропом і довести до кипіння. Ягоди розкласти у креманки або склянки, залити сиропом і перед подаванням охолодити.