Найпростішою формою консервування фруктів у домашніх умовах є компоти і натуральні фруктові консерви. їх можна приготувати з однієї або кількох видів сировини. Особливе значення при виготовленні компотів і натуральних консервів має ступінь стиглості фруктової сировини. Щоб запобігти розварюванню плодів при консервуванні, слід брати плоди з щільною м'якоттю і природною кислотністю.
Приготування компотів і натуральних фруктових консервів: підготовлені фрукти щільно укладають у банки, заливають гарячим цукровим сиропом або перевареною водою, потім банки накривають кришками, стерилізують і закатують,
Співвідношення плодів і заливальної рідини у банці повинно бути (приблизно) таким: 60—55% плодів і 40—50% заливальної рідини.
Сироп для компотів готують так. В емальований або алюмінієвий посуд наливають воду, доводять її до кипіння і всипають цукор. Після повного розчинення цукру сироп кип'ятять 2—3 хв і фільтрують крізь полотняну тканину або фланель.
Температура сиропу при заливанні банок повинна бути 70—80 °С.
Потрібну кількість цукру для приготування сиропів різної концентрації наведено в табл.