1 кг болгарського перцю, 700 г баклажанів, 200 г моркви, 30 г часнику, 70 мл олії
Для маринаду: 1,5 кг помідорів, 30 г солі, 30 г цукру, лавровий листок, чорний і духмяний перець горошком, сушена зелень кропу й базиліку до смаку
Баклажани очистити, нарізати великими скибочками, посипати сіллю, перемішати й залишити на 20 хв. Потім промити, віджати й дрібно нарізати. Моркву натерти на дрібній тертці, обсмажити в олії до м’якості. Додати баклажани, тушкувати 10—15 хв. Болгарський перець очистити від серцевини, бланшувати в окропі 5 хв, відкинути на друшляк. Підготовлений перець наповнити баклажанною начинкою, укласти в підготовлені банки, пересипаючи дрібно нарізаним часником. Помідори подрібнити за допомогою блендера. Довести масу до кипіння, додати сіль, цукор, спеції й зелень, варити 15 хв. Залити перець гарячим маринадом. Стерилізувати банки місткістю 0,5 л протягом 15 хв, 1 л — 25 хв. Потім банки закрутити й укутати до остигання.
Перець, фарширований баклажанами
3 кг невеликого болгарського перцю, 2 кг баклажанів, 1 кг цибулі, 3—4 головки часнику, 100 мл олії, сіль, чорний перець до смаку
Для заливки: 2 л томатного соку, 100 мл 9 %-го оцту, 6 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі
Баклажани помити, нарізати кубиками, посолити й залишити на 40 хв. Потім ополоснути, віджати й обсмажити в олії. Цибулю дрібно нарізати, обсмажити, змішати з баклажанами. Додати дрібно порубаний часник (не пропускати через прес), перемішати й посолити. Болгарський перець почистити від насіння, бланшувати в киплячій воді 2—3 хв, остудити. Начинити перець баклажанною начинкою, викласти в стерилізовані банки місткістю 1 л. Для маринаду томатний сік довести до кипіння, додати оцет, цукор, сіль. Перець залити гарячим маринадом. Банки стерилізувати 17—20 хв, закатати й закутати до охолодження; не перевертати.
Перець, фарширований рулетами із баклажанів
5 кг перцю, 5 кг баклажанів, 100 г часнику, 1 пучок кропу, 1 пучок петрушки, олія
Для заливки: 450 мл води, 500 мл олії, 300 мл 9 %-го оцту, 2 ст. л. солі, 2 ст. л. цукру
Із перцю акуратно вирізати плодоніжки й насіння, помити, відварити в киплячій воді, дати стекти. Баклажани нарізати пластинами, обсмажити в олії з обох боків. Петрушку, кріп і часник подрібнити в блендері або пропустити через м’ясорубку. Обсмажену пластину баклажана змастити сумішшю зелені і часнику, скрутити в трубочку і покласти в перець. Викласти перець у банки місткістю 1 л. Змішати інгредієнти для заливки й довести до кипіння. Перець залити киплячим маринадом. Банки простерилізувати 30 хв, закатати й закутати до охолодження.
Перець, фарширований рулетами із баклажанів, у томатному соку
3 кг червоного болгарського перцю, 4—5 баклажанів, 2—3 моркви, 5—6 зубців часнику, 1 пучок зелені, олія, сіль до смаку
Для заливки: 2 л томатного соку, 1 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, ⅓ ч. л. лимонної кислоти, чорний і духмяний перець горошком
Із перцю видалити насіння, проварити 2—3 хв у киплячій воді, вийняти, дати воді стекти. Нарізати баклажани пластинами, покласти в підсолену воду на 30 хв, вийняти, дати воді стекти, обсмажити в олії з двох боків. Моркву нарізати соломкою, обсмажити в олії, додати дрібно порубаний часник і подрібнену зелень, стушкувати до готовності моркви, посолити. На пластину баклажана покласти тушковану моркву, скрутити рулетиком і покласти в перець. Перець викласти вертикально в банки місткістю 1 л. Для заливки в томатний сік додати сіль, цукор, лимонну кислоту, спеції, довести до кипіння. Гарячий сік влити в банки, накрити кришками й стерилізувати 15—20 хв. Потім закатати й закутати до охолодження.