Невеликі тверді груші, листки чорної смородини й вишні
Для розсолу: 5 л води, 75 г житніх сухарів, 30 г солі, 15 г зерен гірчиці
На дно ємності викласти трохи листків. Зверху укласти груші хвостиками догори, перекладаючи листками, що залишилися. Житні сухарі розім’яти, залити невеликою кількістю кип’яченої води. Решту води довести до кипіння, змішати з сухарями. Коли остигне, процідити, додати сіль і зерна гірчиці. Залити груші холодним розсолом, поставити гніт. Залишити в приміщенні за температури 18—22 °С. Протягом перших 5—6 днів у міру необхідності доливати воду, щоб груші були повністю покриті розсолом. Через 8—10 днів переставити в прохолодне приміщення. Груші будуть готові до споживання через 1—1,5 місяця.