1 кг кавунових кірок, 1 кг цукру, 1,5 г ванільного цукру, 12 г соди, 2—3 скибочки лимона, 2 л води
Кавунові кірки нарізати невеликими кубиками, викласти в каструлю. Соду залити 1 склянкою окропу, потім додати 5 склянок холодної води й цим розчином залити підготовлені кірки. Перемішати, залишити на 4—5 год. Потім розчин злити, кірки промити й залити на 30 хв чистою холодною водою. Процедуру повторити ще раз, воду злити. Зварити сироп з 500 г цукру й 3 склянок води. У доведений до кипіння сироп викласти кавунові кірки, варити 30 хв. Варення зняти з вогню, залишити на 12 год. Потім усипати решту цукру, довести до кипіння й проварити ще 30 хв. Знову залишити на 12 год. Додати скибочки лимона, ванільний цукор, варити варення ще 20 хв. Потім остудити, розкласти в стерилізовані банки, закрити кришками. Зберігати в холодному місці.