1 кг м’якоті кавуна, 1,2 кг цукру, 2—3 г лимонної кислоти, щіпка ваніліну
З кавунової м’якоті видалити кісточки, нарізати кубиками або невеликими скибочками. Викласти в емальований посуд, засипати цукром, залишити на 2—3 год. Сік злити, зварити з нього густий сироп. Викласти в сироп шматочки кавуна, довести до кипіння, проварити кілька хвилин. Зняти з вогню, залишити на 8—10 год. Потім знову довести до кипіння, варити 3 хв, залишити на 3—5 год. У варення додати щіпку ваніліну, лимонну кислоту, знову довести до кипіння й варити 3—5 хв. Гаряче варення розкласти в стерилізовані банки, закрутити, перевернути й остудити.