Для маринаду: 250 мл води, 100 мл яблучного оцту, 100 мл олії, 4 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі, 1 стручок гострого перцю
Капусту нарізати квадратами середнього розміру. Буряк і моркву почистити, натерти на тертці. Часник почистити, порубати. Для приготування маринаду у воду додати олію, сіль, цукор і гострий перець і довести до кипіння. Зняти з вогню, влити оцет. Овочі викласти в ємність, залити маринадом, залишити на 2—3 дні за кімнатної температури. Після цього капуста готова до вживання в їжу. Зберігати в холодильнику.
Маринована капуста зі сливами
1 кг капусти, 500 г болгарського перцю, 200 г слив, 1 ст. л. кмину, гострий перець до смаку
Для маринаду: 1 л води, 5 ст. л. цукру, 3 ст. л. солі, 250 мл 9 %-го оцту
Капусту тонко нашаткувати, бланшувати порціями в киплячій воді 1 хв. Потім відкинути на друшляк і облити холодною водою. Перець очистити від насіння, нарізати соломкою. Зі слив видалити кісточки, нарізати скибочками. Для приготування маринаду закип’ятити воду з цукром і сіллю, зняти з вогню, додати оцет, перемішати. Капусту викласти в банку, перешаровуючи сливами, перцем і посипаючи кмином і гострим перцем. Добре утрамбувати, залити гарячим маринадом. Банки накрити кришками, простерилізувати 15 хв (час указано для банок місткістю 1 л) і закатати. Зберігати в прохолодному місці.
Цвітна капуста з перцем у маринаді
1 кг цвітної капусти, 1 кг перцю, 100 г зелені петрушки, спеції до смаку
Для маринаду: 1 л води, 4 ст. л. солі, 150 мл 9 %-го оцту
Цвітну капусту розділити на суцвіття. Перець очистити від насіння, розрізати на чверті. Капусту і перець викласти в банку, перешаровуючи їх зеленню, додати спеції до смаку. Для приготування маринаду в киплячу воду всипати сіль, перемішати, зняти з вогню і влити оцет. Овочі залити гарячим маринадом. Банки накрити кришками, простерилізувати 10—15 хв (час указано для банок місткістю 1 л) і закатати.
Маринована цвітна капуста
2 кг цвітної капусти, 2 морквини, 2 червоних болгарських перці, 1 цибулина, 2 головки часнику, зонтики кропу, листя хрону, вишні і смородини, лавровий лист, гвоздика, гострий перець, духмяний перець
Для маринаду: 1 л води, 2 ст. л. солі, 1 ч. л. цукру, 80 мл 9 %-го оцту
Цвітну капусту розібрати на суцвіття, добре промити. Болгарський перець нарізати кубиками, моркву — кружальцями, цибулю — кільцями. На дно банок місткістю 1 л покласти по 2 зубці часнику, кріп, лист хрону, по 2 листки смородини і вишні, лавровий лист, 2—3 бутони гвоздики, гострий перець, 3—4 горошини духмяного перцю. Зверху щільно укласти капусту, перешаровуючи морквою, цибулею і болгарським перцем. Залити банки окропом, накрити кришкою, залишити на 3 хв. Воду злити; процедуру повторити двічі. Злиту воду використати для приготування маринаду. Додати в неї сіль, цукор, довести до кипіння. Зняти з вогню, влити оцет. Залити киплячим маринадом овочі. Банки закатати, перевернути й закутати до охолодження.