4 кг помідорів, 250 г кореня селери, 300 г цибулі, 100 мл 9 %-го оцту, ½ ч. л. молотого імбиру, 5—7 бутонів гвоздики, ½ ч. л. молотої кориці, 1 ч. л. паприки, 2 ст. л. солі, цукор до смаку
Помідори ошпарити, очистити від шкірки, нарізати кубиками, викласти в сотейник і варити. Додати дрібно порізані цибулю і корінь селери, варити до м’якості овочів. Овочеву масу протерти через сито або подрібнити блендером. Поставити на вогонь, додати спеції, сіль і цукор, варити, помішуючи, поки не випарується зайва рідина. Влити оцет, варити ще 2 хв. Гарячий соус розлити в стерилізовані банки, закатати й закутати до охолодження. Зберігати в прохолодному місці.
Кетчуп «Закуска ацтеків»
1 кг помідорів, 10 болгарських перців, 10 цибулин, 10 головок часнику, 1—2 стручки гострого перцю, 200 мл олії, 1 ст. л. солі
Помідори, болгарський перець, цибулю, часник і гострий перець пропустити через м’ясорубку. Додати олію, сіль, ретельно перемішати, залишити за кімнатної температури на ніч. Соус розлити в банки й зберігати в холодильнику.
Кетчуп домашній перцевий
1 кг болгарського перцю різного кольору, 1 кг помідорів, 1 головка часнику, 2 ст. л. томатної пасти, ½ склянки олії, 2 ст. л. 9 %-го оцту, 1,5 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі, мелений чорний перець, паприка до смаку
Болгарський перець пропустити через м’ясорубку, додати олію, тушкувати 10 хв. Помідори з часником подрібнити блендером (або пропустити через м’ясорубку), викласти до тушкованого перцю, додати цукор, сіль, спеції, варити 10 хв. Додати томатну пасту й оцет, варити 2 хв. Гарячий соус розлити в стерилізовані банки, закатати й закутати до охолодження.
Кетчуп зі слив, помідорів і яблук
3 кг помідорів, 1 кг слив, 500—600 г яблук, 500 г цибулі, 50 мл 9 %-го оцту, 8 ст. л. цукру, 1 ч. л. молотого чорного перцю, 1 ч. л. кориці, 1 ч. л. гвоздики, мелений гострий перець і сіль до смаку
У слив видалити кісточки, у яблук — серцевину. Помідори, сливи, яблука і цибулю нарізати середніми шматочками, викласти в ємність і тушкувати 1,5—2 год (до випарювання вологи). Масу зняти з вогню й подрібнити блендером або протерти через сито. Додати оцет, цукор, сіль, спеції, перемішати і варити на слабкому вогні іще 30—40 хв. Гарячий соус розкласти в стерилізовані банки й закатати.
Кетчуп зі слив, помідорів і перцю
1 кг слив, 2 кг помідорів, 500 г болгарського перцю, 2 стручки гострого перцю, 500 г цибулі, по 5—6 горошин чорного і духмяного перцю, сіль і цукор до смаку
У слив видалити кісточки, очистити від шкірки. Помідори ошпарити, також очистити від шкірки. У перцю видалити насіння, цибулю почистити. Пропустити усі овочі й сливи через м’ясорубку, додати спеції, сіль і цукор. Варити масу до загуснення 3—4 год. Гарячий соус розкласти в стерилізовані банки й закатати.
Кетчуп зі слив із кизилом
1 кг слив, 250 г кизилу, 4 гострих перці, 8—10 зубців часнику, ½ пучка кінзи, ½ пучка кропу, ½ пучка м’яти, ½ пучка базиліку, ½ пучка петрушки, 1 склянка води, 2 ст. л. яблучного оцту, 1 ч. л. молотого коріандру, 1 ч. л. шафрану, ½ ч. л. хмелі-сунелі, сіль, цукор, перець до смаку
Сливи помити, розділити на половинки, видалити кісточку. Викласти в каструлю, влити трохи води й тушкувати до готовності. Сливи будуть готові, коли шкірка почне відділятися від м’якоті. Подрібнити сливи до утворення однорідної маси за допомогою блендера або протерти через сито. Тушкувати сливове пюре іще 20—30 хв. Кизил висипати в сотейник, додати 50 мл води, проварити, поки не почне відділятися кісточка, і протерти через сито. Гострий перець помити, видалити плодоніжку, розрізати на 2 частини, видалити насіння. Почистити часник, крупно нарізати зелень. Викласти в чашу блендера гострий перець, часник, зелень, подрібнити. Додати пюре із кизилу. Утворену масу вилити у сливовий соус, додати до смаку сіль, цукор і спеції, варити, помішуючи, до потрібної консистенції. За 5 хв до завершення варіння влити яблучний оцет. Гарячий соус розлити в банки, закатати, перевернути й закутати до охолодження.
Кетчуп зі слив
1 кг стиглих слив, мелений червоний перець, мелений чорний перець, кориця, гвоздика, сіль, цукор до смаку
Сливи помити, видалити кісточки, пропустити через м’ясорубку. Додати перець, гвоздику, корицю, сіль, цукор до смаку, ретельно перемішати. Розкласти кетчуп у підготовлені банки, простерилізувати 15—20 хв (час указано для банок місткістю 0,5 л), закатати й закутати до охолодження.
Зелений кетчуп
2 кг зелених помідорів, 1 кг зелених яблук, кілька пір’їн зеленої цибулі, 70 мл 9 %-го оцту, 3 ст. л. цукру, 3 ч. л. солі, 2 бутони гвоздики, 10 горошин чорного перцю
Усі інгредієнти помити й обсушити. Зелені помідори дрібно нарізати. Яблука нарізати кубиками. Цибулю подрібнити. Викласти яблука, цибулю і томати в посуд для варіння. Додати цукор, сіль, спеції, перемішати й варити на слабкому вогні близько 15—30 хв. Масу подрібнити блендером або протерти через дрібне сито. Викласти в каструлю, уварити до потрібної консистенції. Влити оцет, прогріти 2 хв. Соус розлити в банки, простерилізувати (банки місткістю 0,5 л — 10—15 хв, місткістю 1 л — 20 хв), закатати й закутати до охолодження.
Кетчуп по-домашньому
1,5 кг помідорів, 500 г цибулі, ½ склянки 9 %-го оцту, 1 ст. л. солі, 3—4 ст. л. цукру, гвоздика, духмяний перець
Помідори й цибулю подрібнити в пюре. Додати цукор, сіль. Гвоздику і духмяний перець покласти у марлевий мішечок, зав’язати, покласти в овочеву масу. Довести до кипіння, уварити на ⅓ об’єму. Наприкінці варіння вийняти марлевий мішечок зі спеціями, влити оцет. Масу довести до однорідної консистенції за допомогою блендера, закип’ятити. Гарячий соус розкласти в банки й закатати.