300 г сушеного гороху 500 копчених ребер 100 г копченої шинки чи іншої копченини 2 цибулини 1 морквина 1 корінь пастернаку 1,5 л води олія сіль чорний перець горошком духмяний перець горошком зелень петрушки
Сушений горох попередньо замочіть у воді на 5—6 годин.
Ребра та іншу копченину цілим шматком залийте водою та доведіть до кипіння. Варіть 1—1,5 хвилини на слабкому вогні. Дістаньте м’ясо з бульйону та відкладіть.
Ретельно промийте замочений горох та додайте в бульйон. Коли почне кипіти, зніміть піну.
Пастернак та морквину натріть на дрібній тертушці та обсмажте разом із нарізаною цибулею на олії. Додайте в бульйон разом із чорним і духмяним перцем. Посоліть, якщо потрібно, бо зазвичай ребра і так солоні.
Зріжте м’ясо з ребер та поріжте копченину на шматочки, додайте до юшки та варіть до готовності гороху. Якщо треба, підлийте води.
Перед подачею притрусіть нарізаною дрібно петрушкою.